Újonnan alapították

2021.07.01. 07:00

Önfoglalkoztatás elősegítése – Vas megyében 197 vállalkozást vontak be a projektbe

Megalakultak és már működnek az álláskeresők és fiatalok által újonnan alapított vállalkozások a Forrás projektben. Tegnap az eredményekről számolt be Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa.

Tóth Kata

Győr-Moson-Sopron, Zala, Tolna és Vas megye vállalkozásfejlesztési alapítványai konzorciumban bonyolítják a projektet, amely a nyugat-dunántúli régióban segíti elő az önfoglalkoztatást: új egyéni vagy mikrovállalkozást indító álláskeresőket készítettek fel a vállalkozásra és mentorálják őket az indulás első évében.

Tavaly 28 oktatási és 84 tanácsadási programot bonyolítottak, a régióban 958, Vasban 197 új vállalkozást vontak be a projektbe. A tanúsítványt szerzett álláskeresők vállalkozásuk elindításához 4 millió 573 800 forint vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a Magyar Államkincstártól. Most a mentorprogram zajlik. Erről is beszélt Babós Csaba, az alapítvány ügyvezetője.

A 10 órakor kezdődő mentortalálkozó előtt a projekt két résztvevőjével is beszélgettünk. A kőszegi Alaszné Róth Szilvia három kisfia mellől már nem szeretett volna Szombathelyre visszamenni dolgozni. Családjuk borászattal foglalkozik, velős pirítóst is árulnak. Ezt a kettőt hozta össze Szilvia egy Buschenschankban Kőszegdoroszlón a Pogány-hegyen. Készülőben van egy mobil bódé, amivel vásárokra is ki tud menni – ezt is a pályázaton nyert támogatással tudta beszerezni.

A szombathelyi Fneisz József egyedi szoftverfejlesztésbe kezdett. Egyéni vállalkozóként kezdett, és sok segítséget kapott a programtól: le tudta cserélni az elavult eszközeit, a bértámogatás is komoly összeget jelentett, az üzleti tervét maradéktalanul megvalósította.

Kiemelt képünkön: Alaszné Róth Szilvia egy Buschenschankot álmodott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában