kultúra

2021.07.14. 07:00

Őrzik az őrvidéki települések értékeit a burgenlandi magyarok

Májusban indította el a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület az Őrvidék értékei nevet viselő honlapot. Az Őrvidék településeinek magyar kulturális értékeit gyűjtötték össze. Azóta a „hagyaték” már nyomtatott formában is elérhető az egyesület irodájában.

Polgár Patrícia

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A honlapon is megtalálható és az ismeretterjesztő füzetekben elérhető gyűjtemény által Őrvidék értékeit, úgymint értékmegőrzés, hagyományok, néptánc, népdal, színjátszás, népmese, költészet, egyházak, plébániák, illetve a négy burgenlandi magyarlakta település, Felsőpulya, Felsőőr, Alsóőr és Őrisziget kulturális jellegzetességeit ismerhetik meg a látogatók. A magyar nyelv helyi sajátosságait irodalmi idézeteken keresztül szemlélteti a gyűjtemény. Felsorolják a burgenlandi magyar szokásokat, de néhány helyi jellegzetes ételt is közszemlére adnak. Dokumentálják az egyházak, a lelkészek szerepét a nyelvmegőrzés terén, valamint a fontosabb építészeti műemlékeket és a településszerkezet sajátosságait.

– Ez nem múzeum, ahol tárgyak vannak, hanem egyfajta kulturális örökségként funkcionál. Mondhatni a régmúlt időktől a mai napig fellelhető örökség ez, melyet ápolunk és továbbviszünk. Büszkék vagyunk arra, hogy mindezt magunkénak vallhatjuk és utódainknak átadhatjuk. Feladatunk, hogy ápoljuk és őrizzük ezt a kincset, hiszen ez a mi különlegességünk, mely összeköt minket keleti szomszédunkkal – mondta el megkeresésünkre Sulyok-Nagy Alexandra, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület munkatársa.

Kiemelt képen: A Földes házaspár – Rózsa és János – népzenészként tesz sokat az értékőrzésért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában