Talpraesett

2021.07.12. 16:31

Öt és fél éves kisfiú hívta a 112-t – A szombathelyi hívásfogadó központból küldték a segítséget

Öt és fél éves kisfiú, Noel hívta a 112-t, és kérte a mentők segítségét, mert édesanyja rosszul lett és elájult a melegben. Az eset vasárnap délután, a Tolna megyei Hőgyészen történt. A hívás a Szombathelyi Hívásfogadó Központba futott be. A rendőrség közzétette a hívás hangfelvételét.

Vas Népe

20210211 Szombathely Online nyitotta meg kapuját a szombathelyi hívásfogadó központ A 112 egységes európai segély­hívó szám napját ünnepelték. A Szombathelyi Hívásfogadó Központ online bemutatóval készült, de gondolt legjobban teljesítő kollégáira, legfontosabb együttműködő partnereire is. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: VN-archív

A kisfiút minden bizonnyal felkészítették arra, hogy kit és hogyan riasszon, ha baj van, hiszen összeszedetten el tudta mondani a címüket a hívásfogadónak, aki aztán átkapcsolta őt a szekszárdi mentőszolgálathoz, ahol egy mentésirányító beszélgetett vele. Elmondta, hogy anyukája a hátán fekszik, nem lát rajta sérülést. A hívásfogadó megkérdezte, hogy tud-e felnőtt segítséget hívni. Erre azt mondta: a házból nem mehet ki, mert az édesanyja megtiltotta, de az ajtót ki tudja nyitni a mentőknek. Megkérte a mentésirányítót, hogy addig maradjon vele. Így is lett.

Az édesanya rosszullétét feltehetően a hőség okozta. Míg a mentők kiértek, a mentésirányító valóban szóval tartotta a kis­fiút – ahogyan Noel azt kérte tőle. Édesanyja akkorra már magához is tért. – Hívtál mentőt, baba? Büszke vagyok rád! – dicsérte meg kisfiát az akkor ébredező anya.

A rendőrség által közzétett hangfelvételen jól hallatszik, hogy az öt és fél éves kis Noel milyen bátran és higgadtan kezelte a szituációt, nyomát se mutatta a pániknak, kétségbeesésnek.

A hanganyagot a Szombathelyi Mentőállomás is megosztotta közösségi oldalán.

– Már egészen kis korban is rendkívül fontos, hogy a gyermek tudja, hogyan és kitől kérhet segítséget! Nem lehet elég korán kezdeni! Tanítsuk meg gyermekünknek a mobiltelefonok ilyen területen történő használatát is, hogy az ilyen és ehhez hasonló események mind-mind pozitív véget érjenek – írták posztjukban.

Májusban egy egészen hasonló eset történt. Akkor egy bükkábrányi kislány, az ötéves Elena édesanyja ájult el néhány percre, hozzá szintén a gyermeke hívott segítséget.

Babucs Bernadett, az Országos Rendőr-főkapitányság Szombathelyi Hívásfogadó Központjának oktatási főelőadója érdeklődésünkre elmondta: az ilyen esetekben nagyon fontos, hogy a hívásfogadó szót értsen a betelefonáló kisgyerekkel. Az ő szintjén kell feltenni a kérdéseket, úgy, hogy ő is megértse azokat. Ha a kisgyerek pánikol, akkor a hívásfogadó igyekezzen megnyugtató hangnemet használni.

– Kisgyerekkel beszélni nem könnyű. Azonban ez a kisfiú nyomát sem mutatta pániknak, higgadt és nyugodt volt. Sok mindent megtanulhatott az édesanyjától, hiszen az ötévesekre nem jellemző, hogy pontosan el tudják mondani a lakcímüket – fogalmazott a főelőadó, aki azt tanácsolja a szülőknek, hogy az alapvető dolgokat – hogy kit kell hívni és mit kell mondani, ha bajba kerülnek – tanítsák meg otthon a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában