A védő is méltányosnak találta

2021.07.09. 07:00

Párnákat, takarókat gyújtott fel a cellájában egy rab a szombathelyi börtönben

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közveszély okozásának bűntette miatt a vádlottat – mint többszörös visszaesőt – négy év fegyházra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Kötelezte továbbá 286 290 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Merklin Tímea

20210708 PK tárgyalása, Bíróság, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A Szombathelyi Járásbíróság csütörtökön tartott előkészítő ülést az ügyben, videókonferencián, távmeghallgatással állította elő a vádlottat. Az ügyész ismertette a vádiratot, amely szerint a férfi 2020. szeptember 3-án délelőtt a szombathelyi Söptei külső úton található Országos Büntetésvégrehajtási Intézetben meggyújtotta a zárkájában – ahol éppen egyedül volt – a matracot, az ágyneműket, a takarókat és a párnákat, a zárka kiégett. A füst kiáramlott a folyosóra, a menekülési útvonalra, ezért ki kellett üríteni a szintet. A mentésben és oltásban részt vevők közül három személy testi épsége közvetlen veszélybe került. Több mint 1 millió 200 ezer forint rongálási kár keletkezett. Az ügyész úgynevezett mértékes indítványt terjesztett elő: ha a vádlott az előkészítő ülésen is beismeri a tettét, és lemond a tárgyalás jogáról, akkor javasolja, hogy a bíróság négy év végrehajtandó fegyházbüntetést szabjon ki, amelyről nem bocsátható szabadlábra, és négy évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától. A vádlott beismerő vallomást tett, a tárgyalás jogáról lemondott. Többszörös visszaeső, más ügy miatt került a szombathelyi börtönbe, itt még dolgozott, a balassagyarmati büntetés-végrehajtó intézetben nem dolgozik. Sem szakképzettsége, sem családja, sem vagyona, sem tartozása nincsen. Az ügyész rámutatott: a vádlott nem tudta megmondani, a gyújtogatással mi volt a célja, nem érdekelték a következmények.

Közveszély okozásáért 2–8 év adható, ennek középmértéke a 4 év, mivel azonban a vádlott többszörös visszaeső, 2–12 év közötti büntetést kaphatna, ha tárgyalás lenne, és ennek középmértékét, a 7 évet venné figyelembe a bíró. A védőügyvéd kifejtette: ezekre tekintettel az indítványban szereplő 4 év nagyon is méltányos. A vádlott az utolsó szó jogán elmondta, tettét nagyon megbánta, nem tartja fenn, amit korábban mondott, hogy hidegen hagynák őt a gyújtogatás következményei, amikor ezt mondta, más lelkiállapotban volt.

A bíró az ügyészi indítvánnyal megegyező ítéletet hozott, amely jogerős.

Kiemelt képünkön: Dr. Csík Attila bíró a tárgyaláson videótechnika révén hallgatta meg a vádlottat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában