A védő is méltányosnak találta

2021.07.09. 07:00

Párnákat, takarókat gyújtott fel a cellájában egy rab a szombathelyi börtönben

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közveszély okozásának bűntette miatt a vádlottat – mint többszörös visszaesőt – négy év fegyházra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Kötelezte továbbá 286 290 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Merklin Tímea

A Szombathelyi Járásbíróság csütörtökön tartott előkészítő ülést az ügyben, videókonferencián, távmeghallgatással állította elő a vádlottat. Az ügyész ismertette a vádiratot, amely szerint a férfi 2020. szeptember 3-án délelőtt a szombathelyi Söptei külső úton található Országos Büntetésvégrehajtási Intézetben meggyújtotta a zárkájában – ahol éppen egyedül volt – a matracot, az ágyneműket, a takarókat és a párnákat, a zárka kiégett. A füst kiáramlott a folyosóra, a menekülési útvonalra, ezért ki kellett üríteni a szintet. A mentésben és oltásban részt vevők közül három személy testi épsége közvetlen veszélybe került. Több mint 1 millió 200 ezer forint rongálási kár keletkezett. Az ügyész úgynevezett mértékes indítványt terjesztett elő: ha a vádlott az előkészítő ülésen is beismeri a tettét, és lemond a tárgyalás jogáról, akkor javasolja, hogy a bíróság négy év végrehajtandó fegyházbüntetést szabjon ki, amelyről nem bocsátható szabadlábra, és négy évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától. A vádlott beismerő vallomást tett, a tárgyalás jogáról lemondott. Többszörös visszaeső, más ügy miatt került a szombathelyi börtönbe, itt még dolgozott, a balassagyarmati büntetés-végrehajtó intézetben nem dolgozik. Sem szakképzettsége, sem családja, sem vagyona, sem tartozása nincsen. Az ügyész rámutatott: a vádlott nem tudta megmondani, a gyújtogatással mi volt a célja, nem érdekelték a következmények.

Közveszély okozásáért 2–8 év adható, ennek középmértéke a 4 év, mivel azonban a vádlott többszörös visszaeső, 2–12 év közötti büntetést kaphatna, ha tárgyalás lenne, és ennek középmértékét, a 7 évet venné figyelembe a bíró. A védőügyvéd kifejtette: ezekre tekintettel az indítványban szereplő 4 év nagyon is méltányos. A vádlott az utolsó szó jogán elmondta, tettét nagyon megbánta, nem tartja fenn, amit korábban mondott, hogy hidegen hagynák őt a gyújtogatás következményei, amikor ezt mondta, más lelkiállapotban volt.

A bíró az ügyészi indítvánnyal megegyező ítéletet hozott, amely jogerős.

Kiemelt képünkön: Dr. Csík Attila bíró a tárgyaláson videótechnika révén hallgatta meg a vádlottat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában