Idénymunka

2021.07.07. 21:00

Rekordot döntő magyarok – Gyorsan növekszik az Ausztriában bejelentett munkavállalók száma

Még a nyáron rekordot dönthet az Ausztriában bejelentett magyar munkavállalók száma – ebben az idénymunkák beindulása is nagy szerepet játszhat. A statisztikák egyenletes növekedést mutatnak, amelyet a turisztikai főszezon még fokozhat.

Polgár Patrícia

Az osztrák társadalombiztosítónál májusban 98 374 magyar állampolgár volt bejelentve. Utoljára tavaly szeptemberben voltak ennyien, számuk pedig közelíti a 2020 februárjában, tehát közvetlenül a pandémia első hulláma előtt mért több mint 101 ezer főt – írja a magyarok.orf.at hírportál. Ha a szezonális munkák tekintetében is minden visszaáll a korábbi kerékvágásba, feltételezhetően az idénymunkákat végzőkkel együtt még a nyáron megdöntheti a vírusjárványt megelőző csúcsot a kint foglalkoztatott magyarok száma.

Nem is csoda a nagy emelkedés, ugyanis tavaly tavasszal néhány hét leforgása alatt több mint 23 ezren vesztették el bejelentett munkájukat. Ekkora visszaesés azonban már nem volt később. A számok 2021 eleje óta folyamatos növekedést mutatnak, azokat a harmadik hullám sem akasztotta meg látványos mértékben. A statisztikát szemléző egyik magyarországi gazdasági portál szerint a rekord megdöntésében a turizmus fog szerepet játszani.

Júliusban tovább lazítanak Ausztriában a korlátozásokon, szinte minden a régi mederben megy majd. Ezáltal a turisztikai főszezonra további munkaerőre van szükségük a szolgáltatóknak.

A piacon azonban megjelent a konkurencia is: egyes országokból – köztük például Horvátországból – egyre többen vállalnak munkát Ausztriában. A szomszédos országban foglalkoztatott magyarok létszáma általában egyébként is július–augusztusban éri el éves csúcsát – írja a portál.

Kiemelt képünkön: Az idénymunkák is sok magyart vonzanak Ausztriába

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában