halászléfőző verseny

2021.07.14. 07:00

Rotyogott a halászlé, ínycsiklandozó illatok szálltak a csörötneki Akácfa kempingben

Tizenötödik alkalommal rendezték meg szombaton az Akácfa kempingben a Csörötneki Nyárköszöntő Rába-parti Kistérségi Halászléfőző Versenyt.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/Csörötneki önkormányzat

Tavaly a pandémia miatt le kellett mondani a már hagyományosnak számító rendezvényről. A rajongók azonban nem felejtették el a Rába-parti összejövetelek hangulatát, és ezúttal is több százan fordultak meg a különböző programok valamelyikén. Természetesen a középpontban a halászléfőzés nagy próbája állt. A programot a szervezők az idén a Mura Raba Tour határon átnyúló programsorozatába is beillesztették – melynek vízi turizmussal foglalkozó konferenciáját az előző napon tartották a településen.

Nemzetközivé is vált a versengés, a nyolc főző csapat között egy muraszombati is akadt. Igaz, a korábbinál kevesebb, de nagy létszámú csapatok neveztek az idén. A kempingben már tíz órától rotyogtak a halászlevek, amelyeket hagyományos szegedi recept alapján főztek, itt azonban ezt a fajtát egyszerűen csak rábainak nevezik. A száz kiló pontyszeletet ezúttal is a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége adta, az alapléhez szükséges apróhalat a versenyzőknek kellett hozniuk. Az étkeket szakértő zsűri értékelte, Farkas Richárdnak, az őriszentpéteri Pajta Bisztró séfjének vezetésével.

Rajta kívül a kóstolásban Kovács Márta Mária, szentgotthárdi önkormányzati képviselő, civil szakember, valamint Kevy Albert, a Vas Megyei Turizmus Szövetség alelnöke jeleskedett. A pálmát az apátistvánfalvi Gyomorrontók vitték el, a másodikak a helybeli asszonyokból álló Malomszeri boszik, a harmadik helyen Tintahalak néven a Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolájának alkalmazottaiból álló csapat lett. A különdíjat a Haldorádó csapat vitte el: sütöttek, grilleztek is, igazi partihangulatot teremtve.

A díjakat V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő adta át. Kerámia főzőedények találtak gazdára, és az els ő helyezett a vándorkupát is kiérdemelte. Három órától szórakoztató kulturális programok vették át a főszerepet a kempingben felállított színpadon. Több vidám, változatos stílusú zenekar mellett a szlovéniai Sto Ma Cas muzsikusai táncba is vitték a közönséget. Az este sztárja a Korda György és Balázs Klári házaspár volt. Ők 35 évvel ezelőtt már adtak egy nagy sikerű koncertet Csörötneken, 2005ben pedig ingyenes fellépéssel álltak ki a szentgotthárdi lakosság környezetvédelemért folytatott harca mellett.

Kiemelt képen: Csoportkép eredményhirdetés után. Tavaly elmaradt a verseny, az idén azonban újra sikerült megrendezni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában