Frissen Vasból

2021.07.06. 20:00

Siketek és nagyothallók ünnepe – 70 évvel ezelőtt Vas megye úttörő szerepet játszott az érdekérvényesítésben

Hetven éve képviseli a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) szervezete a Vas megyei nagyothallókat.

Polgár Patrícia

Gálaebéddel, születésnapi tortával és megemlékezéssel ünnepelte 70. születésnapját szombaton a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Vas Megyei Szervezete Kiskar utcai irodájában. A rendezvényen azoknak a tagoknak, akik már több mint 40 éve vesznek részt a szervezet életében, üveg emlékplakettet ajándékoztak hűségük elismeréséül. – A pandémia miatt az elmúlt egy évben az ügyfélfogadást leszámítva szünetelt a szervezeti élet, nem voltak programjaink. Kellett már a tagoknak, hogy találkozhassanak, hiszen megszokták, hogy havonta újra látják egymást rendezvényeinken – mondta Fazekas-Leitner Viktória, a szervezet megyei ügyintézője.

 

Az eseményen részt vett és beszédet mondott Sáfrány Margit, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) elnöke; Horváth Istvánné, a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének elnöke és Tóth Csabáné elnökségi tag. Utóbbi, valamint Fazekas-Leitner Viktória működött együtt a szervezet történetének felkutatásában. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatóhelyettese, Szalainé Bodor Edit segítségével rengeteg hasznos cikket sikerült összegyűjteniük. Amikor a szervezet létrejött Vas megyében, még nem volt a hallássérült embereknek országos érdekképviselete.

– Az 1950-es években Szombathelyen működött a Siketnémák Cipészi Vállalata, ahol nagyrészt siket és nagyothalló emberek dolgoztak. Egy idő után megfogalmazódott bennük az igény, hogy valamilyen formában összeszerveződjenek. Így alakult meg 1950. október 28-án öt fővel a mai szervezet elődje – idézte fel Fazekas-Leitner Viktória. A SINOSZ érdekképviseleti szervként jött létre. Jelnyelvi tanfolyamokat szerveznek a tagoknak, igyekeznek panaszaikat orvosolni, programokat szerveznek számukra és melléjük állnak az álláskeresésben is.

Kiemelt képen: Horváth Istvánné, a vasi szervezet elnöke örömmel üdvözli a rég látott társakat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában