járványhelyzet

2021.07.12. 07:00

Szlovéniában már két mintában is azonosították a koronavírus delta plusz variánsát

Szlovéniában az elmúlt három hétben 134 esetben igazolták a gyorsabban terjedő delta variánst, ami a pozitív minták 41 százalékát tette ki.

VN

Róma, 2020. október 29. Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazott a római San Filippo Neri kórház koronavírussal fertőzött betegeket ápoló intenzív osztályán 2020. október 29-én, a koronavírus-járvány második hulláma idején. Giuseppe Conte olasz kormányfő szigorú járványügyi korlátozó intézkedéseket vezetett be, miután elérte a huszonötezret az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma. MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi

Forrás: MTI/EPA-ANSA

Fotó: Massimo Percossi

A delta plusz mutációt a június 21–27. között bevizsgált pozitív minták között azonosították. Az új vírusvariáns az Indiában márciusban azonosított, delta nevű vírustörzs mutációja. A delta fertőzőképessége – akárcsak a brit és a brazil mutációé – erősebb a kínai Vuhanban másfél évvel ezelőtt azonosított „eredeti” koronavírusnál. Csütörtökre 68 új fertőzöttet jegyeztek fel az országban, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret.

Csütörtökről péntekre egy beteg halt meg, így a halálos áldozatok száma 4746-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 47-en voltak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon. Péntekre új személynél mutatott pozitív eredményt a teszt. A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában eddig 837 190-en kaptak védőoltást, közülük 719 514-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 40, illetve 34 százaléka.

A szakemberek arra figyelmeztettek, ha őszig el akarják érni a széleskörű immunitást, heti tíz százalékkal kellene, hogy emelkedjen a beoltottak száma, amit csak úgy lehetne elérni, ha hetente százezer embert oltanának be. Horvátországhoz hasonlóan Szlovéniában is megtorpant az oltási hajlandóság. Az elmúlt egy hónapban mindössze tíz százalékkal nőtt a beoltottak száma az előző hónaphoz képest, az elmúlt egy hétben pedig csupán egy százalékkal az azt megelőző héthez viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában