Magyar Falu Program

2021.07.28. 17:30

Temetők szépülhetnek Észak-Vas megyében

A napokban kihirdették a Magyar falu program 2021. évi, temetők infrastrukturális fejlesztésére vonatkozó pályázatainak eredményeit.

Tersztyánszky Krisztina

Észak-Vas megyében ezúttal egy egyházi közösség tulajdonában lévő, illetve tizenegy önkormányzati sírkert nyerte el a támogatást. Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője elmondta:

– Minden település fontosnak tartja temetőjének rendben tartását. Ezúttal tizenkét helyszínen igyekszik segíteni a kormány Magyar falu programja a méltó búcsú feltételeinek biztosítását. Ezen kormányzati kezdeményezés kezdete óta kegyeleti célokra 31 pályázó jutott összesen több mint 225 millió fo­rinthoz.

A képviselő részleteket is közölt: egyházi közösség tulajdonában lévő temetők infrastrukturális fejlesztésére 2019 és 2021 között öt nyertes pályázattal összesen több mint 49 millió forint jutott Észak-Vas megyébe. Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztésének céljára pedig a három esztendőben 26 nyertes pályázat született, összesen 176 millió forint értékben.

A nyertesek sorában az idén ott találjuk Gyöngyösfalu önkormányzatát is több mint 2,6 millió forintos támogatási összeggel. Tóth Árpád, a település polgármestere elmondta: az ÁNTSZ vezetékes ivóvízhálózatot ír elő a temetőkben, a gyöngyösfalui önkormányzat azonban ennek bekötését eddig forrás híján nem tudta megoldani. A pályázat a ludadi falurész temetőjének vízbekötését támogatja. Az elnyert összegből 240 méteren építik ki a víznyomó­vezetéket, és egy köz­kutat létesítenek. Mivel a helyi lakosság érzékeny arra, hogy az egyes falurészek azonos mértékben fejlődjenek, a másik, pösei köztemető vízbekötését az önkormányzat saját erőből megoldja.

Peresznyében csak egy temető van, ám annak kerítése már nem esztétikus, rozsdás, szakadozott drótfonat. Orbán Gyula polgármester elmondta: évek óta pályáznak már egy mutatósabb kerítésre, hiszen a faluvezetés úgy gondolja, hogy megérdemlik azok, akik egykor itt éltek, a faluért dolgoztak, és most a temetőben nyugszanak. A csaknem ötmillió forint elnyert támogatásból most végre megépülhet a Rákóczi és a Hunyadi utcai oldalon az igényes kerítés, hozzá illő kovácsoltvas kapuval és kis gyalogos bejárati ajtóval.

A szergényi községi önkormányzat egyéb pályázati forrást felhasználva már korábban is költött a temetőjére, elkészült a kerítés, és mellékhelyiség is szolgálja a gyászoló hozzátartozók igényeit. Most urnafalra pályáztak – tudtuk meg Piri Balázs polgármestertől. Egyre növekszik az igény az urnás temetkezés iránt, erre azonban eddig nem volt elkülönített lehetőség a sírkertben.

A pályázati nyertesek között egy egyházi fenntartású létesítmény is van. Mesteri község egyik temetője a három közül az evangélikus egyház tulajdonában van. Lórántfy Tibor polgármestertől megtudtuk, hogy az összegből a sírkert keleti oldalán fognak kerítést építeni. Jelenleg ugyanis orgonasövény határolja a temetőt. Az új kerítés mellé később járda építését tervezi az önkormányzat.

Kiemelt képünkön: Tucatnyi újabb sikeres pályázat, mintegy 40 millió forint érkezik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában