Fúvószene, pataklakó élőlények és újraruhák

2021.07.26. 07:00

Tisztazöldbe öltözött az idei Hétforrás-piknik (fotók)

Eszményi időben, jó társaságban, zeneszó mellett és a zero waste, azaz a hulladékmentes életmód jegyében tölthette az idejét, aki kilátogatott a szombati Hétforrás-piknikre.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

Az árnyékot adó fák mérsékelték a városi hőséget, a „bejáratnál” limonádéval, pörkölttel, vargabélessel fogadták a vendégeket. Szigorúan tartós használatú tányérban és üvegpohárban kínálta az enni- és innivalót a Gyöngyös utcai ételbár csapata. Bakos Györggyel, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnökével ott váltottunk szót: – A Hétforrás-piknik a Stájerházak első „megtámadása” után szerveződött. 1991-92-ben 1200 embert vittünk fel oda, utána költöztünk a Hétforráshoz. Kiss Tibor, a Kőszegi Baráti Kör akkori elnöke nevéhez köthető, hogy kitáblázták a Hétforrást, mi, zenészek kitaláltuk hozzá a filozófiát: azért jöjjünk ide, hogy felhívjuk a figyelmet a Hétforrás határőr-őrs rendezetlen állapotára. A piknik a szabadban eltöltött időről, a szórakozásról, a jó ételekről és a muzsikáról szól. Az idei extra alkalom: tisztazöld pikniket szerveztünk a környezettudatos, fenntartható életmódot körbejárva – mondta. És valóban: zöld standok sorakoztak a forrás felé.

Mindjárt az elsőnél Draskovits Mariann, az újratextil mestere arra biztatta az embereket: ne dobják ki a használt ruháikat, a régi farmert, hanem készítsenek belőle táskát, falitárolót, karkötőt. Vértes Ildikó asztalánál cukormázzal díszítették a mézeskalácsot a gyerekek. Colics Nikolett és a Zöldülők csapata a hulladékmentes életmód apró praktikáit mutatta meg: a vásárlásnál felejtsük el a műanyag szatyrokat, vigyünk magunkkal hálós szütyőt. Italt kulacsban szállítsunk, a szendvicseinket pedig újraszalvétába csomagoljuk.

A Zöldítő Sátor tudatosító játékra hívott: a „Bullshit Bingó” használatával saját kifogásainkra láttunk rá, ami a környezettudatos életmódot illeti. Balázs Borbála segítő tanácsokat adott, hogyan zöldítsük életmódunkat. Bagári Péter és Horváthné Korom Zita a komposzt WC-t népszerűsítette. Tanácsot adtak arról például: hogyan érdemes ökokertben komposztvécét használni. Sinkovics Csenge a ZÖLDike piaci standnál a műanyaghasználat csökkentésére fókuszált. Illés Péter a patak néhány lakóját mutatta meg, amelyeket előtte hálóval gyűjtött: oldalazva úszó bolharákot, iszapgilisztát és a legtisztább vizeket jelző álkérészt. Egy másik edényben műanyag zacskót, kupakot, nyalókáspálcika – a hulladékok is a patak lakói. Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara kora délután kezdett muzsikálni.

Szilágyi Miklóst a kezdés előtt csíptük el: – Könnyed muzsikával készültünk, olyan zeneszámokra, amelyek ilyen körülmények között jól megszólalnak. Ebbe beleférnek a tradicionálisabb műfajok, mint az induló, a polka, ugyanúgy a könnyűzenei részletek, feldolgozások – mondta. A közönség köréjük gyűlt, és kicsit távolabbról is hallgatták őket. Egy Pest és Fejér megyei csapat például, akik pénteken esküvőre voltak hivatalosak Peresznyébe, szombaton a morzsapartit tartották a Hétforrásnál. Megígérték, hogy hulladékot nem hagynak maguk után. A délután második felében A változás velünk kezdődik címmel Marton Ágoston lovasíjász beszélgetett Kondor Tamással. A Tom Kondor Band akusztikus koncerttel készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában