Frissen Vasból

2021.07.08. 11:30

Több mint harminc téma volt napirenden a vépi művelődési házban

Tavaly október 29-e óta múlt csütörtökön ült össze először Vép és Bozzai képviselő-testülete. A művelődési házban több mint harminc téma volt napirenden.

Tóth Kata

– Nehéz időszakon vagyunk túl. Sajnos mióta utoljára találkoztunk, eltávozott közülünk Szijj Vilmos vépi, Marasztó Gyula bozzai alpolgármester és Kajcsos György, aki a pénzügyi bizottság külső tagja volt. Rajtuk kívül is többen meghaltak a vírus miatt – így nyitotta az ülést Kovács Péter, Vép polgármestere. A képviselők rövid felállással fejezték ki tiszteletüket. Új vépi képviselőként Rózsa Hajnalka, Bozzaiból Lendvai Norbert tett esküt és vette át megbízólevelét. A közrend, közbiztonság helyzetéről dr. Gulyás Ferenc rendőrkapitány számolt be, és megköszönte az önkormányzatok és a helyi polgárőrség együttműködését. Jól alakult a statisztika: a 2016-ban elért kedvező bűnügyi helyzet megmaradt, a büntetőeljárások száma viszonylag stagnál, Vépet elkerülik a házalók.

Kovács Péter arról érdeklődött a rendőrkapitánytól: mit tudnak tenni az ugyan nem tilosban parkoló, ám a városban az út szélén hagyott autókkal. Előkerült az is: virágzik az autóbontás, és egy-egy jármű úgy eltűnhet, hogy apró részeire bontják. A le nem adható alkatrészek erdőszélen, árokparton jelennek meg: Vépre és Bozzaiban a Csordahajtó részre kerül gyakran hulladék. Mintha mostanában kevesebb alkalommal látnák a város be- és kivezető útjain a gyorshajtást mérő autókat – jegyezte meg a polgármester.

Ahhoz, hogy egy bűncselekmény gyanúját igazolni tudják, akár egy kerékpár eltűnését, először kell egy sértett, mondta a rendőrkapitány. Hozzátette: ha egy autónak van forgalmija, engedélye, műszaki vizsgája, és KRESZ-szabályt nem szeg, nem lehet elszállítani. A működő illegális bontók pénzt csinálnak az autóbontásból – amit nem tudnak leadni, abból veszélyes anyag keletkezhet, ami több településen gondot okoz. Kispénzű emberek adják-veszik őket, valószínűleg nincs pénzük arra, hogy hivatalosan autóbontóba vigyék. Ha lenne ebben könnyítés, több autó kerülne hivatalosan a bontókhoz. A szemeteléssel kapcsolatban annyit mondott: azonnal érdemes jelezni – anonim módon is lehet – a rendőrségnek, amikor illegális lerakás történik, így tudják tetten érni az elkövetőt.

A továbbiakban beszámolókat fogadtak el a képviselők a háziorvosi, a gyermekorvosi, a fogorvosi és a védőnői tevékenységről. A polgármesterek megköszönték orvosaik, védőnőik járványhelyzetben végzett tevékenységét. Tájékoztatott munkájáról a Vép-Bozzai ÖTE, a Vépi Polgárőr Egyesület és a Dr. Zmertych Aurél Gondozási Központ – nekik is járt a köszönet, amiért végig dolgoztak a frontvonalban.

Beszámoló hangzott el a közétkeztetésről és a hivatal 2020. évi munkájáról. Nem lett kisebb az ügyfélforgalom, az ellenőrzések és a pályázatok előkészítése is folytatódott. A dolgozók fele megbetegedett a járványidőszakban, így is határidőre mindent meg tudtak oldani, és mindenre azonnal megoldást találtak, gördülékenyen ment a munka, fogalmazott dr. Hoós Anna jegyző.

Az óvoda élén vezetőváltás történt: Alpárné Pálma Kinga január 1-jétől az óvodavezető – Kovács Péter hivatalosan is bemutatta a testületnek.

Új bizottsági tagot választottak az egészségügyi és ifjúsági bizottságba, mivel a korábbi tag, Dömötör Gábor alpolgármester lett – Rózsa Hajnalka tett esküt.

Döntöttek a Vép–Szombathely kerékpár­út vépi szakaszának műszaki ellenőrzésére kiírt pályázatra érkezett árajánlatokról. Elfogadták a képviselők a Vépi Települési Értéktár Bizottság és a Gamesz beszámolóját. Idén is pályázatot ír ki az önkormányzat civil szervezetek pénzügyi támogatására – ellenvélemény és tartózkodás nélkül fogadták el a képviselők. Szeptember 22-én, szerdán 19 órakor lesz a közmeghallgatás, erről is határoztak.

Kiemelt képünkön: Szemben Kovács Péter polgármester az újranyitást követő első testületi ülésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában