Frissen Vasból

2021.07.10. 07:00

Új mentőállomás épülhet Kőszegen

Örömteli bejelentést tett Ágh Péter országgyűlési képviselő a kőszegi régi mentőállomáson, a Hegyalja utcában: új mentőállomás épülhet 600 millió forint kormányzati támogatásból a város egy másik részén, az egészségközpontnál.

Merklin Tímea

Vas megyében ez az egyetlen olyan állomás, amely nem kapott esélyt a megújulásra; az Országos Mentőszolgálat és Kőszeg város számára is egyértelmű volt ennek fontossága. Ágh Péter elmondta, hogy Básthy Béla polgármesterrel látogatást tettek az egészségügyi államtitkár asszonynál, Horváth Ildikónál, és többször több helyen elmondta, hogy jó lenne forrásokat biztosítani ennek a tervnek. Két lehetőség volt: egyik ennek az épületnek a felújítása, a másikat a város ajánlotta fel: ha már létrejött az elmúlt években az egészségház, miért ne kerülhetne oda egy új építésű mentőállomás is, hiszen az önkormányzatnak ott telke is van.

– Ezzel a két opcióval házaltunk, kikérve az Országos Mentőszolgálat szakmai véleményét is. Ennek eredményeként a miniszterelnök aláírásával a napokban megjelent a Magyar Közlönyben, hogy az új kőszegi mentőállomás építésére 600 millió forintos támogatást biztosít a kormány.

Ágh Péter országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy Básthy Béla polgármesterrel évtizedes problémák felszámolására kötöttek szövetséget, hiszen ahogy most a mentőállomás esélyt kap az újjászületésre, úgy a kőszegi templomok is nagyon komoly kormányzati támogatást kaptak, a kőszegi műemlékek és az utak is. Az utóbbiak fejlesztésére összesen hárommilliárd forint jut, ha összeadjuk a különböző forrásokat. Ágh Péter köszönetét fejezte ki minden együttműködő partnernek és a kormánynak, hiszen – amint kifejtette – akár az egészségügyi államtitkárságon jártak, akár a miniszterelnökségen, nem mondták, hogy „miért nem”, hanem azt keresték, hogy „hogyan lehet” megvalósítani ezt a régi-régi tervet. Korábban uniós forrásokat kerestek, de ilyen lehetőség nem volt, most hazai forrásból valósulhat meg.

Básthy Béla azt fogalmazta meg, van abban valami sorsszerű, hogy ez most történik, hogy váratlan jó jön a bajban, hiszen az utóbbi másfél év nehézségei és a mentők kiemelt helytállása a figyelmet rájuk irányította. A kőszegi mentők 1952 óta a régi polgármesteri házban dolgoznak. Ez a hely már nem alkalmas tovább arra, hogy betöltse ezt a funkciót, elsősorban a garázsok miatt, amelyekbe nem férnek be a mai modern, nagyobb, magasabb mentőkocsik, ezért is épült két garázs a patinás épület elé, de a problémát ez sem oldotta meg. A polgármester köszönetet mondott Ágh Péternek, aki „azt a küszöböt, amelyben a város mindig elakadt, segített átlépni”, és az egészségügyi államtitkárságon nem arról tudtak tárgyalni, hogy „ez is jó lesz”, hanem arról, hogy „ez erre lesz jó”. Básthy Béla kiemelte az egészségháznál lévő terület jó közlekedési kapcsolatait, a letisztult környezetet, ami a helyet az új mentőállomás építésére alkalmassá teszi, és még száz év múlva is jó lesz Kőszeg számára.

Dr. Lórántffy Mária, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója örömét fejezte ki, hogy több évtizedes próbálkozás után eljutott a mentőállomás ügye egy megnyugtató megoldáshoz. Az uniós támogatásokból a kőszegi mentőállomás mindig azért maradt ki, mert olyan sok pénzt vitt volna el a régi (és teljes műemléki védettséget élvező) épület felújítása, hogy nem jutott volna a többire. Ezért mindig azt mondták, hogy „most nem, de majd…”. Nem titok, hogy az utolsó Toyota típusú mentőkocsi innen Kőszegről ment nyugdíjba. Ezekbe a garázsokba csak azok fértek be, de ahogy elérték a 13 éves kort, le kellett őket cserélni, és az új, nagyobb autókat itt nem tudták elhelyezni. Azt mondta, ha átvágják az új mentőállomás avatószalagját, érdemes lesz elkezdeni forrást keresni e régi épület felújítására is.

Köcse Tamás a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány ügyvezetőjeként egy-egy Vas megyei jubileumi albumot adott át az országgyűlési képviselőnek és a polgármesternek.

Kiemelt képünkön: A kőszegi mentők Gadó Gábor vezetésével, Ágh Péter, Köcse Tamás, Lórántffy Mária és Básthy Béla a régi mentőállomáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában