kérdezz-felelek

2021.07.15. 22:02

„Ungár Péter egy trójai faló'' – Az ATV kérdéseire válaszolt Hende Csaba

Nem kímélte kérdéseivel az ATV riportere Hende Csabát, Szombathely országgyűlési képviselőjét. Szó volt Ungár Péterről, panamai utazásról, kormányzati kompenzációról és fejlesztésekre biztosított összegekről.

VN

20210416 Hende Csaba OGY képviselő videós fogadóórája, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

„Ungár Péter egy trójai faló, ha bekerül a parlamentbe, akár listán, akár egyéniben, a megfelelő pillanatban át fog állni a Fideszhez. Ez olyan biztos, mint hogy itt ülök” – fogalmazott Hende Csaba parlamenti alelnök, Szombathely országgyűlési képviselője az ATV csütörtök esti műsorában, majd kérdésre válaszolva így folytatta: Ő támad engem, hogy az előválasztáson elnyerje a baloldali szavazók szimpátiáját. „Ő a mi kutyánk kölyke, hogy úgy mondjam” – fűzte hozzá.

Korábban lapunk is beszámolt róla: Hende Csaba helyreigazítást kért, mert a budai milliárdos által helyben finanszírozott portál azt írta, mindössze másfél percért utazott Közép-Amerikába. A képviselő az ATV riporterének kérdésére kifejtette: a Robert Pittenger volt USA kongresszusi képviselő által 2014-ben életre hívott Parlamenti Hírszerzési-Biztonsági Fórum ülésére utazott Panama városba, amelynek Irányító Bizottságába 2018 decemberében választották be. A szeminárium-sorozat következő, európai ülésének szeptember elején a magyar Országgyűlés ad otthont, így a Fórum Irányító Bizottságának tagjaként arról is egyeztetett. „Egyetlen napot sem töltöttem dologtalanul Panamában, és egyetlen forint közpénzt sem költöttem, használtam fel illetéktelenül. Semmi jogellenesség nem merült fel az úttal kapcsolatban, ez egy munkalátogatás volt” – hangsúlyozta.

A mintegy negyedórás interjúban szóba került a kormányzati kompenzáció is. Hende Csaba elmondta: az egyik legerősebb adóerőképességű város Szombathely, míg az iparűzésiadó-bevétele 2010-ben 4,5 milliárd forint volt, addig 2019-ben ez az összeg meghaladta a tízmilliárd forintot. – A kormány nem elvette az iparűzésiadó-bevételnek a kis- és középvállalkozókra eső 50 százalékát, hanem ott hagyta náluk azért, hogy a pandémia idején a munkavállalóikat meg tudják tartani” – fogalmazott. A képviselő hozzátette: mivel a szombathelyi önkormányzatnak el kell tudnia látni az alapfeladatait, működési támogatásra nem szorul. Kapott ellenben a kieső összeggel megegyező értékű beruházási célú támogatást.

A riporter megkérdezte azt is, miért pont a Markusovszky-híd kapott 130 millió forintnyi támogatást. Tette mindezt úgy, hogy egy más ügy kapcsán beszélt már erről a baloldali városvezetés és csütörtök kora délután Ungár Péter is közzétett erről egy videót közösségi oldalán.

Hende Csaba egyébként részletesen elmondta, a stratégiai fontossága miatt döntött a kormány úgy, támogatja a fejlesztést. „Az én házam ettől a hídtól több kilométerre van, viszont a hídtól száz méterre van a Markusovszky Kórház főbejárata, ahol 1300 ágyon kezelik az egész régió betegeit. Száz méterre található az utca túloldalán az Egészségügyi Alapellátó Központ, kétszáz méterre pedig a vérellátó központ, háromszázra a mentőállomás” – hangsúlyozta Szombathely országgyűlési képviselője.

Úgy tűnik, a budai milliárdos szívére vette Hende Csaba revansát, hiszen az interjú után nem sokkal Facebook-oldalán reagált. Egyebek között azt írta: „...én még soha nem is hagytam cserben a politikai közösségemet”.

Azt, hogy a még szócska véletlenül került-e a mondatba, döntse el az idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában