múltidéző

2021.08.07. 07:00

35 évvel ezelőtt a Vas megyébe látogatók száma meghaladta a 800 ezret

Az 1970-as évek elejére tehető, amikor az idegenforgalom fejlesztésére egyre nagyobb hangsúlyt fektettek Magyarországon, vele együtt Vas megyében is. Az 1980-as évek közepére sikeressé vált az ágazat, ám még mindig voltak hiányosságok.

VN

Fotó: VN-archív

Harmincöt évvel ezelőtt az idegenforgalom az egyik leghatékonyabb ágazata volt a népgazdaságnak. Ugyan milliárdokat költött rá az állam, de a statisztikák azt mutatták, hogy megérte. 1984-ben például 150 millió dollárt és 261 millió transzferábilis rubelt eredményezett – tisztán.

Tudniillik az ágazat jövedelmezőségéből fedezték a kiutazásokat (az említett évben 5,5 millió magyar utas költségeit), a fejlesztések és beruházások jó részét. Vas megyében különösen látványos volt a fejlődés. Egyrészt közel volt Ausztria, Jugoszlávia, és a megye természeti adottságai is kedvezőek. 1985ben 641 ezer külföldi kereste fel megyénket: a forintbevétel meghaladta a 460 milliót. Javult a megye fogadóképessége is. A szállások száma 1300-zal bővült, új szállodákat avattak. Az átlagos tartózkodási idő a korábbi 2,5 napról 4-re emelkedett. No meg, egyre több helyen válthattak a vendégek valutát. Az egyes beváltóhelyek között nagy volt a különbség.

Míg a szombathelyi Vásárcsarnokban 250 ezer forint értékű va lutát váltottak, addig Kőszeg egyik kedvelt vendéglátóhelyén csak 2000 forintot. Kiemelendő volt a szolgáltatások jövedelmezősége. 1985-ben ez 2 millió dollár volt, 1986-ra pedig 2,5 millió dollár elérése volt a cél: a Danubius két új gyógyszállójában bízva. Viszont intő jel volt, hogy a turistatömegnek csak elenyésző része jött hozzánk szervezett utazás keretében: a 641 ezerből 32 ezren.

Éppen ezért a nyolcvanas évek második felében már nagyobb figyelmet fordítottak a megye utazási irodáira. Vas megyéből 1985-ben 40 ezren utaztak külföldre, többségük a szocialista országokat kereste fel. A belföldi turizmus esetében már árnyaltabb volt a kép. A forgalom mérséklődött, a többnapos túrák iránti érdeklődés csökkent, de még így is elérte a 800 ezret a megyénkbe látogatók száma. A falusi turizmus népszerűsége tovább nőtt. Az Őrségbe 3,5 ezren látogattak szervezett utazás keretében. Kőszeghegyalján 1400-an fordultak meg. Nem volt kielégítő viszont az ifjúsági turizmus. Itt az volt a fő gond, hogy az utazási irodák és a helyi szervek együttműködése esetenként alacsony színvonalú volt. És az árak is elszaladtak, a fi atalok egyre kevésbé tudták megfi zetni az igényesebb szolgáltatásokat.

Az ágazat motorja a megyében a gyógy-idegenforgalom volt. Óriási volt a fejlődés. Mutatta ezt a sárvári és a büki gyógyszálló, a bükfürdői medencék kihasználtsága. A megye kilenc utazási szervezete gazdasági szemléletének erősítésére volt szükség. 1986 nyarán sokat vártak a szeptember-októberben megrendezett Őszi Fesztiváltól, amelyen rangos művészeti csoportok, előadók vettek részt. Mivel országos rendezvényről volt szó, ezért sok vendégre számítottak – elsősorban Grácból és Bécsből.

A megye idegenforgalmából egyre többen éltek, így az egyes fórumokon joggal vetődtek fel hiányosságok, amikre mihamarabb gyógymódot vártak. Sárvárral ellentétben a megyeszékhelyen nem volt érzékelhető az idegenforgalom önálló megjelenése, hiányoztak a nagyvonalú, igazán vendégcsalogató programok. A megye vendéglátó intézményei keveset költöttek a propagandára. Szó esett a gyorsabb és zavartalanabb határforgalom feltételeinek megteremtéséről. Az idegenforgalom sikeres ágazat volt 35 éve, ám napjainkhoz képest még igencsak gyermekcipőben járt.

Kiemelt képen: A Savaria Tourist régi épülete: a megye idegenforgalmából egyre többen éltek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában