Frissen Vasból

2021.08.21. 13:00

A helyismereti munka arra is példa, hogy egy könyv is lehet a hazaszeretet eszköze – Bemutatták Vasszécseny monográfiáját

Könyvbemutatót is tartottak Szent István ünnepén a sportcentrumban: Vasszécseny nyolc évszázad tükrében címmel adta ki a falu monográfiáját a Szülőföld Kiadó.

Merklin Tímea

20210820 Farkas Csaba a Szülőföld kiadó vezetője, Kereszturiné Pintér Mária szerző, Vasszécseny Nyolc évszázad tükrében című monográfia bemutatója, Vasszécseny, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Köszöntőt mondott Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, aki ismertette a szerző, Kereszturiné Pintér Mária hat évtizedes helytörténeti munkásságát, amit számos kötet megjelenése és pályadíjak fémjeleznek, érdemeit a Vas Megyei Közgyűlés elnöke kitüntetéssel ismerte el 2011-ben, majd Pável Ágoston-díjat vehetett át 2017-ben.

A Vasszécseny nyolc évszázad tükrében című kötet újabb kincs egész Vas megye számára. A könyvkiadó Farkas Csabától megtudtuk, ez a szerző tizenharmadik helytörténeti munkája, és mint látszik, egy könyv is lehet a hazaszeretet eszköze.

Pődör György, a vasszécsenyi kulturális bizottság elnöke méltatásában a szerző műfaj-meghatározását járta körül, aki bölcsen falutörténetnek hívja a könyvet, hiszen nem tudományos dolgozat, az anyagát többen gyűjtötték. Babits Mihály gondolatát idézte, mely szerint minél gazdagabb a múltunk, annál több szálon tudunk kapcsolódni a jövőhöz; ez a könyv ebben segít az itt élők és a történelem iránt érdeklődőknek. Megszólalt Kereszturiné Pintér Mária is, aki írta és szerkesztette is a kötetet, köszönetet mondva a Szülőföld Kiadónak az együttműködésért.

Zsolnai Zoltán köszönetet mondott a szerzőnek, a kiadvány gondozásában részt vevőknek, kiemelte Bertók László kéziratát, aki már a maga idejében gyűjtötte a dokumentumokat, hogy a falu krónikáját megörökítse.

Kiemelt képünkön: Kereszturiné Pintér Mária a könyvvel és Farkas Csabával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában