művésztelep

2021.08.26. 07:00

A közös élmények és közös művészi nyelv hívta újra életre a Herényiek Háza Alkotótáborát – fotók

Zömmel roma gyökerekkel rendelkező képzőművészek közreműködésével idén hetedik alkalommal szervezték meg a Herényiek Háza Alkotótáborát. Hétfőn kezdődött és szombatig tart a Fáklya Vivők Egyesülete és a Herényi Kulturális és Sportegyesület programja, mely a Roma Galéria közreműködésével valósul meg.

Gyöngyössy Péter

Hétfőtől péntekig bárki bekukkanthat a Herényiek Házába, hogy tanúja legyen az alkotótáborban dolgozó képzőművészek munkájának. A szervezők szándéka szerint a tábor már kezdetektől a roma–magyar kapcsolatok erősítését tűzte ki célul. A közös élmények, a közös művészi nyelv elősegíti az előítéletek lebontását. Ferkovics Józseftől, a tábor vezetőjétől megtudtuk, hogy az idén a művészek a szakralitás és Szent József-év jegyében készítik el alkotásaikat.

Ezenkívül Vas megyei kortárs költők verseihez kapcsolódva is készíthetők képek. Jelenleg hét művész alkot a táborban. Vári Zsolt, a Budapesten működő Roma Galéria vezetője most éppen azt a kastélyt festi, amely gyerekkorának volt fontos és kedves helyszíne. A makói Gaudi Márton szobrászként is ismert.

Bari Janó, a korelnök 66 éves, Vácról jött. Ráczné Kalányos Gyöngyi Pécsről, Balogh Tibor Budapestről érkezett. Ő volt a mentora az egyetemen Kárpáti Zsuzsannának, aki a táborlakók közül egyedüliként nem roma származású. Idén új tagként csatlakozott a tábor közösségéhez Orsós Christopher.

Kiemelt képen: A 66 éves Bari Janó 45 éve él a művészetéből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában