A jó mentális állapot alapja

2021.08.21. 07:00

A stresszt nem tudjuk kikapcsolni, ezért önmagunkat kell fejleszteni

Abból, hogy az ember hogyan kezel egy helyzetet, amelyben teljesen új szituációba kerül, esetleg összecsapnak a feje felett a hullámok, kiderül, hogy pszichológiailag mennyire rugalmas.

Polgár Patrícia

Fotó: Shutterstock

A pszichológiai rugalmasságot és ellenálló képességet idegen szóval rezilienciának nevezzük. A mai felgyorsult világra az embernek mint biológiai lénynek jól kell tudnia válaszolni. A fogalom meghatározása nem egységes, de pszichológiai értelemben azt a tulajdonságot, képességet írja le, ami szerint az ember képes arra, hogy nehéz élethelyzetek megélése vagy fizikai-lelki szenvedés után gyorsan vissza tudja nyerni az eredeti, jó állapotát – derül ki a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ írásából, amelyben hivatkoznak egy másik meghatározásra is.

Eszerint a reziliencia egy dinamikus folyamat, melynek segítségével az egyén képes egy megterhelő helyzethez való megfelelő alkalmazkodásra, jelentős fenyegetettségnek vagy szerencsétlenségnek való kitettség esetén is sikeresen alkalmazkodik, visszaállítja az optimális működését. A jó életminőség egyik pillére a jó mentális állapot, annak egyik alapja pedig a reziliencia. A stresszt nem tudjuk kikapcsolni, ezért önmagunkat kell fejlesztenünk annak érdekében, hogy jó és optimális válaszokat adhassunk a kihívásokra – állítják a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ szakemberei.

Kiemelt képünkön: A reziliencia árulkodik az ember stresszkezelő képességének mértékéről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában