Frissen Vasból

2021.08.02. 15:50

A város megveszi a Brenner-villát

Együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat az evangélikus egyházzal és a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központtal. A hétfői rendkívüli közgyűlésen egyúttal döntöttek arról is, a Középhegyi útra költöztetik a Pozsonyi utcai Gondozóház, illetve a Kolozsvár utcai hajléktalanotthon lakóit.

VN

Pár napja ismét tűz volt a Brenner-villában Fotó: HB

Fotó: VN-archív

Több mint egy órás, tartalmas párbeszéd és eszmecsere előzte meg az augusztusi rendkívüli közgyűlés első napirendi pontjáról való szavazást. Évek óta visszatérő téma az idősgondozás kérdése, mikéntje, helye a városban, most azonban sürgetővé vált a téma, mert a szombathelyi forgácslapgyártó cég 750 millió forint plusz áfa összegért vásárolja meg Kolozsvár utcában az egykori sporttelepet és hajléktalanotthont.

A témával már korábban is részletesen foglalkoztunk.

Megállapodás a Magyarországi Evangélikus Egyházzal és a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központtal

Az előterjesztési javaslat az volt, hogy az önkormányzat megállapodást köt a Magyarországi Evangélikus Egyházzal és a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központtal. A szerződés tartalmazza a Pozsony utcai gondozóház idős ellátottjainak elhelyezése (2023. január 1-jétől) mellett 24 férőhelyes hajléktalanotthon (2022. szeptember 1-jétől) és 54 férőhelyes fogyatékosok otthonának működtetését is. Utóbbi egy új épületben kapna helyet a Középhegyi úton a Johanneum C épületszárnya, a Családi Bölcsődék és a dolgozói étkező által határolt területen. Az idős, gondozásra szoruló hajléktalanokat a Johanneum E épületszárnyában, annak átalakítását követően helyeznék el. Az idősek otthonát pedig a C épületrészben hoznák létre. Minderre az önkormányzat forrást is nyújt: 550 millió forintot.

Legalább utólag tájékoztassák a lakókat – ezt kérték a FIDESZ-KDNP képviselői

Ágh Ernő önkormányzati képviselő (FIDESZ-KDNP) először azt javasolta, vegyék le a napirendi pontról a javaslatot, és készítsenek hatástanulmányt, mert a környéken élők részéről egyre több a bizonytalanság, de a testület ezt nem hagyta jóvá. Lendvai Ferenc kormánypárti frakcióvezető-helyettes elmondta: ahogy a szándékkal, úgy maga a szerződéssel sincs problémája, de szükségesnek tartja az érintett lakók mielőbbi tájékoztatását és megnyugtatását. Takátsné Tenki Mária és Kecskés László (FIDESZ-KDNP) későbbi felszólalásukban szintén azt kérték, hogy legalább utólag, pótlólag értesítsék a környéken élőket, hívjanak össze lakossági fórumot. Mindannyian kiemelték ugyanakkor: afelől nincs kétségük, jó kezekbe kerül az idősellátás Szombathelyen, az evangélikus egyház már többször bizonyított ezen a téren. Fontosnak tartják kihangsúlyozni azt is, nem a Zanati úti hajléktalanszálló költözik, hanem az ápolásra, gondozásra szoruló fedél nélküliek kerülnek majd az új épületbe.

Két tartózkodás mellett szavazták meg

Ezügyben konszenzus alakult ki a testületben. Koczka Tibor és Czeglédy Csaba önkormányzati képviselők is többször felszólaltak az ügyben, elmondták: olyan nehéz sorsú emberek kerülhetnek ide, akiknek az ellátása, gondozása az átmeneti szálláson nem megvalósítható, mert egészségi állapotuk romlása okán tartós ápolásra, gondozásra szorulnak.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője felszólalásában úgy fogalmazott: személyes felelősséget vállal azért, hogy a Középhegyi úton kéz a kézben jár majd a felebaráti szeretet és a rend. Az épületben ugyanaz a tevékenység folyik majd, mint most, a környéken lakóknak nincs mitől tartaniuk.

Az előterjesztést végül két tartózkodással (Ágh Ernő, Kecskés László) megszavazta a testület.

Vita nélkül fogadták el a további napirendi pontokat

További öt napirendi pontról döntöttek még a hétfői ülésen a városvezetők. Meghosszabbították a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola ingatlanbérelti szerződését, és megszavazták azt is: az önkormányzat él elővásárlási jogával, azaz 28 millió forintért megveszi a Brenner-villát. Döntés született arról is, hogy átadják a MMIK használati jogát a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft- nek.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-hajlektalanotthon-sorsarol-is-dontenek-a-rendkivuli-kozgyulesen-5158490/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szabadulnak-a-feladattol-uj-epulettel-is-bovulhet-a-diakoniai-kozpont-5161046/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ertekesitenek-a-szombathelyi-hajlektalanszallot-az-egykori-sportteleppel-egyutt-4900459/

https://www.vaol.hu/multidezo/meguresedett-a-brenner-villa-bezartak-szombathelyi-kaszinot-3477066/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hatszazmillios-teher-van-a-brenner-villan-az-epulet-magantulajdon-az-onkormanyzat-tehetetlen-2916811/

https://www.vaol.hu/hirek/langol-az-egykori-brenner-villa-szombathelyen-leomlott-a-fel-teto-1764592/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában