Burgenlandban a legjobb az átoltottság

2021.08.18. 07:00

Ausztriában romlik a Covid-helyzet

Az egyre romló vírushelyzet miatt változtattak az osztrák zöld­útlevél érvényességének szabályain. Vasárnapról csak a teljesen átoltottak mozoghatnak szabadon az igazolással. Mindeközben Burgenland tartományfőnökének szóvivője ágál a korlátozás ellen.

Polgár Patrícia

Vasárnaptól változtak a „Grüner Pass”, azaz az osztrák zöld­útlevél szabályai. Azoknak, akik csak részleges oltással rendelkeznek, ez az igazolás már nem elegendő a szabad mozgáshoz. A vendéglátóhelyekre és a rendezvényekre, valamint a testközeli szolgáltatókhoz a Pfizer-, a Moderna- és az AstraZeneca-vakcina esetében csak a második oltás után, a Johnson&Johnson oltóanyagával pedig az oltási időpontot követő huszonkettedik naptól lehet bejutni. Az, hogy valaki felgyógyult a betegségből, és emellett rendelkezik egy oltással, szintén elegendő az igazolás kiállítására. Ezzel szemben Hans Peter Doskozil tartományfőnök szóvivője szerint nem szabad korlátozni a védőoltással nem rendelkező személyek szabadidős létesítményekbe és sportlétesítményekbe való bejutását – számol be a magyarok.orf.at.

Jelenleg a szövetségi tartományok közül Burgenlandban a legmagasabb az átoltottsági arány. A bécsi SPÖ párt egészségügyi tanácsosa, Peter Hacker a fertőzési adatok általános emelkedése miatt azonban azt követelte, hogy a nem beoltottak számára korlátozzák a közintézményekbe való bejutást. Michael Schriefl, a Burgenlandi Orvosi Kamara alelnöke ezt támogatja. „Vagy a nem beoltott emberek fokozott korlátozásokkal fognak szembesülni, vagy azt kell feltételeznünk, hogy a világjárvány ismét olyan mértékű lesz, ami más korlátozó intézkedésekhez vezet” – mondta. Nem fogadta el azt az érvet, hogy még a beoltott személyek is megfertőzhetnek másokat. „Egy beoltott betegnél 90 százalékkal kisebb a kockázata, hogy egy fertőzési helyzetben megfertőződik, és ha meg is fertőződik, kétharmaddal kisebb a kockázata, hogy másokat is megfertőz, ráadásul a betegség lefolyása is jelentősen könnyebb” – fejtette ki.

Enyhültek a beutazási szabályok

Ausztria vasárnaptól enyhített a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt beutazási korlátozásokon a Nagy-Britanniából, Oroszországból, a Dél-afrikai Köztársaságból, Indiából, Nepálból, Botswanából és Zambiából érkezők számára – jelent meg aznap az MTI-n. A beutazóknak a kétszeri oltást, illetve a gyógyult státuszt igazoló angol vagy német nyelvű papírral, vagy negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük, fennáll a regisztrációs és karanténkötelezettség is. Ez utóbbi alól csak a teljes immunitással rendelkezők élveznek kivételt.

Korábban jött a negyedik hullám

Az Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség (AGES) adatai szerint a negyedik hullám idén jóval előbb kezdődött, mint a második 2020-ban. Ötven feletti megbetegedési átlagot 2020-ban először szeptember 15-én mértek, hetekkel később, mint most – írja az MTI. Most is elsősorban a 15–24 évesek körében terjed a járvány. A tavalyi hasonló időszakhoz képest viszont kevesebb új esetet regisztrálnak az idősebb korosztályoknál, náluk jóval magasabb az átoltottság, mint a fiatalok körében. Ausztriában eddig 1447 ember – az összes fertőzött 0,22 százaléka – kapta el kétszer a koronavírust, 85 százalékukat nem oltották be.

Harmadik oltás október közepétől

Az egészségügyi minisztérium szerint október közepén kezdik meg a harmadik oltások kiosztását. Az azonban, hogy az emlékeztető oltás minden egészséges személy számára is szükséges lesz-e, még nyitott kérdés. Ausztriában eddig 5 396 102 ember kapta meg a Covid19 elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 015 795-en.

Kiemelt képünkön: Csak a teljesen átoltott személyek mozoghatnak szabadon a zöldútlevél segítségével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában