Frissen Vasból

2021.08.20. 16:39

Az államalapítás mellett Vaskeresztes saját ünnepe – fotók

Szent István államalapításának ünnepe mellett Vaskeresztes jubileumi évének megnyitója is volt a pénteki ünnepség. Nyolcszáz éve említették először írásban a települést. Ennek tiszteletére avattak emléktáblát a szentmise után a templomkertben.

Tóth Kata

Fotó: Cseh Gábor

– Őseink munkájának köszönhető, hogy ma itt ünnepelhetünk. Az emléktábla hirdeti, hogy soha nem adtuk fel, nem felejtjük el, kik vagyunk, és tanúskodik arról is, hogy hisszük, a nemzetben nekünk, vaskeresztesieknek is van boldogulásunk még sok éven át – fogalmazott köszöntőjében Krancz Tamás polgármester.

Kereztes néven említették először a települést abban az oklevélben, melyben Hédervári István a szentgotthárdi ciszterci apátságnak adta birtokát 1221-ben. 25-28 emberöltőnyi év telt el azóta. Fejet hajtva adóznak elődeink előtt, akik sok mindent hagyományoztak rájuk – emlékeztetett Hatosné Németh Valéria, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke. Majd a 800 év falura jellemző egyedülálló kincseit sorolta fel – az egyházi, az épített és a kulturális örökség elemeit is –, amelyekre ma is büszkék.

Az emléktáblát, majd az új kenyeret Inzsöl Richárd atya áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában