Frissen Vasból

2021.08.04. 17:30

Az ELTE meteorológus-hallgatóinak izgalmasabb a szél, mint a sok napsütés Vasban

A napokig tartó napsütés unalmas számukra, a villámlással járó zivatart ugyanakkor képesek órákon át figyelni. Az időjárás szerelmesei, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói, de szívesen jönnek Szombathelyre helyettesíteni, gyakorolni, és mindenekelőtt tanulni.

Cseh-Egyed Bernadett

20210722 Szombathely Fiatal meteorológusok helyettesítettek az OMSZ állomáson. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Jákli Imre és Szabó-Rusvai Buda

Fotó: Cseh Gábor

A hőmérőt célszerű az árnyékunkban tartani – magyarázza Jákli Imre, miközben vízhőmérsékletet mér, párolgást számol az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi állomásán. Többedik éve már, hogy a 21 éves fiatalember egyegy hétre helyettesíti lapunk állandó szakértőjét, Pétervári Tibor észlelőt. Az egyik ilyen alkalmon találkozunk, otthonosan mozog a különböző műszerek között. Hosszú percekig mesél a higanyos barométerről és a légnyomásíróról, nem mindenhol találni ugyanis már ilyeneket.

– Lenyűgöznek, csodálom ezeket a régi eszközöket. Finoman kell velük bánni, precízen kell leolvasni – teszi hozzá, miközben tagadhatatlanul látszik: a 21. század embere (is), gyors jegyzetelésre a telefonját használja. Később aztán, miután minden adatot rögzített, előkerülnek az ölnyi méretű papírívek is. Akárcsak a profik, az otthon berendezett kis saját mérőállomásának az adatait is vezeti kézzel írva. Így a hivatalos – jegyzi meg szerényen.

Meséli: mindig érdeklődve figyelte a heves zivatarokat, de korábban mozdonyvezetőnek készült. Mindaddig, míg egy Múzeumok éjszakáján szülei el nem látogattak az Országos Meteorológiai Szolgálat állomására és beszéltek neki a látottakról meg az ottani lehetőségekről. Utána egyre többet foglalkozott a témával, rá egy évre már itt volt Szombathelyen. Az érettségi előtt egy hónappal pedig letette a hivatalos észlelői vizsgát. Innen szinte már egyenes út vezetett az egyetemre, szerencsére a fizika és a matematika soha nem okozott gondot neki.

A gyors telefonos adatrögzítés után előkerül a papír: így hivatalos Fotó: Cseh Gábor

– Előbbi szemléletet, utóbbi eszközt ad nekünk. Itt pedig igazából azt csinálhatom, amiről a tanár magyaráz – mondja. Idén vele tartott Szombathelyre csoporttársa, Szabó- Rusvai Buda is, aki viszont már gyermekkora óta meteorológusnak készül. – Ha minden jól megy, már csak három év választ el ettől az álmomtól – fogalmaz. Nagyon hasznosnak találja az itt töltött időt, hogy a gyakorlatban is kipróbálhatja azt, amiről az egyetemen tanul.

Mesél arról is, hogy panellakásban lakik, az ottani körülmények nem alkalmasak egy észlelőállomás kialakítására. A vizuális megfigyelést azonban rendszeresen gyakorolja: a napokig tartó egyhangú napsütés kevésbé érdekes a számára, mint a villámok, a szél és a csapadék intenzitásának váltakozása. Mindkét fiú azt állítja: nem baj, ha esik az eső, fúj a szél és hideg van, csak valami történjen. Jákli Imre a végén még megjegyzi: ez számukra már több mint hobbi. Nem lepődnek meg azon sem, ha tőlük kérdezik meg az ismerősök, milyen idő lesz holnap.

Kiemelt képen: Jákli Imre és Szabó-Rusvai Buda folyamatosan kémleli az eget, számukra az időjárás több mint hobbi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában