Felkészülten várják az első riasztást

2021.08.01. 07:00

Az Ostffyasszonyfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tavaly februárban alakult meg újra – fotók

Vas megye második legfia­talabb önkéntes tűzoltó-egyesülete tavaly februárban alakult újra Ostffyasszonyfán.

Polgár Patrícia

Fotó: Horváth Balázs

Újraalakultak, hiszen 1881-től egészen a kétezres évek elejéig működött aktívan a település egykori tűzoltó egyesülete.

– Az előző században nagy hagyománya volt az önkéntességnek, hiszen abban az időben nem igazán volt más szervezet, amibe az akkori fia­talok csatlakozhattak volna – mondja Gregorich Márton, az egyesület elnöke.

A régi emlékeket ma már utódegyesületük őrzi nagy becsben, és van mire büszkének lenniük: a három szerállásos szertárépület felújításakor találtak egykori szolgálati érdemérmeket és okleveleket, amelyeket az akkori tűzoltók a huszonöt, illetve negyvenéves szolgálatért kaptak – ezeket szeretnék méltó módon, egy ünnepség alkalmával átadni a még élő egykori tagoknak.

Az egyesület életének fontosabb eseményeit megörökítő fotódokumentációk és még egy kitűnő állapotban levő tűzoltószekér is előkerült a munkálatok során. Kedves emlék számukra a szertár kapuja felett rögzített tábla története. A feliratot egy olyan, Ostffyasszonyfáról elszármazott ember festette meg, aki a hetvenes években egyesületi tag volt. A tábla azonban az idő múlásával berozsdásodott, felújításra szorult. Azt ugyanaz, a most már idős férfi újította fel, aki ígéretet tett az egyesületnek arra, hogy újabb ötven év múlva ismét megteszi ezt nekik.

Fotó: Horváth Balázs

A jelenlegi civil szervezet 2020 februárjában alakult meg 25 taggal, mára 24-en maradtak, ám várható a bővülés. Többen jelezték már a településről, hogy szívesen csatlakoznának. – Mondhatni rosszkor alakultunk, mert rögtön az indulásunkat követően beütött a koronavírus-járvány, így közösségi programokon nem tudtunk részt venni – magyarázza Gregorich Márton. Első közösségi megmozdulásuk a szertár felújítása – meszelés, ajtók, tető renoválása – volt. Az elmúlt lassan másfél évben szerencsére a tűzesetek is elkerülték a falut, egyetlen ilyen történt ez idő alatt Ostffyasszonyfán. Megalakulásukat követően nem sokkal egy lakóház gyulladt ki, amelynek eloltásában még nem tudtak tevékenyen részt venni. Gregorich Márton azt is elmondja, fel kell készülniük arra, hogyan lehet hatékonyan beavatkozni egy háztűznél, ugyanis az elmúlt években szinte csak ilyen káreset történt a település környékén.

Ostffyasszonyfa Önkéntes Tűzoltó Egyesületének még nincsen saját tűzoltóautója, de tervezik a korábbi egyesület Zsuk-típusú kocsijának a felújítását. Emellett egy felszerelések szállítására alkalmas utánfutó maradt rájuk, ezt is szeretnék a jövőben hasznosítani. A kárelhárításhoz szükséges alapvető kellékeket adományokból és támogatásokból tudták beszerezni – ezeket más önkéntes tűzoltó-egyesületek, egy celldömölki vállalat, valamint a KÖTÉL egyesület (Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület) ajánlotta fel nekik. Kezdetben hagyományőrzőkként kötöttek megállapodást a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal, ám hamar váltottak, immár kettes kategóriás együttműködés él a hivatásos szerv és az önkéntes szerveződés között. Ennek feltétele az volt, hogy rendelkezzenek egy oltóanyag és emberek szállítására alkalmas eszközzel, ők pedig megfeleltek ennek a kritériumnak. A megállapodás értelmében Ostffyasszonyfa kül- és belterületén avatkozhat be az a nyolc személy, akik tavaly ősszel elvégezték a negyvenórás alaptanfolyamot. Az elnök szerint a csapat teljes mértékben készen áll a káresetek elhárítására.

Kiemelt képünkön: A kemenesaljai civil szervezethez a remények szerint hamarosan új tagok is csatlakoznak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában