Ausztria

2021.08.24. 16:04

Bécs: Imaházakat és iskolákat járnak az oltóbuszok, szeptembertől csökken a covid-tesztek érvényességi ideje

Az osztrák főváros már készül a negyedik hullámra. Ezt egyrészt a minél nagyobb átoltottsággal szeretnék megelőzni, mindenekelőtt úgy, hogy az oltóanyagot viszik el az emberekhez. A legújabb akció keretében két bécsi oltóbusz iskolákba és imaházakba juttat vakcinát. A negyedik hullám megelőzésének érdekében emellett a koronavírus elleni PCR- és gyorstesztek érvényességi ideje szeptember 1-től lerövidül.

vaol.hu

Fotó: © C.Jobst/PID

Bécs Város nem titkolt célja, hogy még a nyár folyamán minél több embert beoltsanak koronavírus ellen. Ezt mindenekelőtt úgy szeretnék elérni, hogy ők viszik az oltóanyagot a páciensekhez: ott akarják őket elérni, ahol dolgoznak, tanulnak, vagy szabadidejüket töltik. A vakcina ráadásul ingyenes és előzetes regisztráció sem szükséges hozzá. Az oltási kampány részeként például két oltóbusz járja az osztrák főváros forgalmasabb csomópontjait, hogy az oltakozni vágyókat megtalálja. A buszokat most két új miniakcióban vetik be: a gyerekek és a vallási közösségek oltásánál – tudatta Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Annak érdekében, hogy a beoltott fiatalok aránya tovább növekedjen a fővárosban és az őszi iskolakezdés minél gördülékenyebben menjen, a következő hetekben több iskolába is elgurulnak az oltóbuszok. Először két nyári iskolát keresnek fel augusztus végén a tizedik és a harmadik kerületben, szeptemberben pedig következnek a szakközépiskolák. A 12-18 évesek a Pfizer/Biontech vakcináját kapják. Előzetes jelentkezés nem szükséges, de a 14 év alattiaknak szülői beleegyezési nyilatkozatot kell felmutatniuk.

A vallási közösségekkel való együttműködés keretében a következő hetekben mecsetek és imaházak előtt is megállnak a járművek. Az első állomás augusztus 20-án az Ausztriai Vallási Közösség Favoriten kerületben található mecseténél volt. Ez a kerület rendelkezik jelenleg a legalacsonyabb átoltottsággal. A helyszínre Michael Ludwig polgármester is ellátogatott, kihangsúlyozva az oltás fontosságát. A közösség vezetője, Ümit Vural is felszólította a tagokat az oltás felvételére, mert, mint kifejtette „az oltás az iszlámban egy vallási kötelezettség. Arra szolgál, hogy magunkat és másokat megvédjük a károktól”.

Az oltás mellett a várható negyedik hullám megelőzésének első lépéseként a polgármester bejelentette, hogy szeptember 1-től a PCR tesztek érvényessége 72 óra helyett 48 órára csökken (kivételt ezalól csak a 12 év alatti gyerekek képeznek), a gyorstesztek az eddigi 48 óra helyett pedig csak 24 óráig lesznek érvényesek.

Kiemelt képen: Oltóbusz: Jobbról balra Michael Ludwig, Ümit Vural, Fatih Yilmaz, az osztrák Török-Iszlám Unió (ATIB) elnöke, és a Szamaritánus Szövetség orvosa, Susanne Drapalik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában