Szellemiségében is megújul

2021.08.19. 11:30

Egyházi fenntartásban indul a tanév Körmend legrégebbi iskolájában

Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola néven kezdi meg az új tanévet a korábbi Kölcsey Utcai Általános Iskola. Az intézmény egyházi fenntartásba került, igazgatója Kiskós Kitti lett.

Tóth Judit

A Szombathelyi Egyházmegye átvette a város legrégebbi – 1896-ban alapított – iskoláját, amely ezidáig Kölcsey Utcai Általános Iskola néven működött. A szülőket is megkérdezték az átvétel előtt, a szavazáson a nagy többség mellette voksolt.

Az intézménynek jelenleg nyolc évfolyamon 230 tanulója van, a szakos ellátottság biztosított, 28 pedagógus látja el a nevelő-oktató munkát. A tanári kar egy német szakos pedagógussal bővül a hamarosan induló tanévben.

Mészáros Árpád 1995-től volt az iskola igazgatója, most nyugdíjba vonult. Biológia, földrajz és fizika szakos tanárként 1983-ban kezdte meg a munkát az intézményben. A minőségi oktatást mindig szem előtt tartotta, így a kölcseysek többsége megállta helyét az életben.

Az új vezető Kiskós Kitti lesz, aki az elmúlt évben igazgatóhelyettesként vezetői feladatokat végzett. Tíz éve dolgozik az iskolában, tanító szakos, testnevelés műveltségi területtel. – Intézményünknek nagy lehetőséget jelent az egyházi átvétel, minden szempontból. Az elmúlt pár hónapban jelentős felújítások zajlottak az iskolában. Az összes vizesblokkot újraszerelvényezték, újak a csempék, a járólapok. Emellett nyolc tanterem parkettájának felcsiszolását is el tudtuk végezni, és több helyiség kifestésére is sor került. Az épület mellett szellemiségében is megújul az iskola, ettől nem kell tartani, ez csak a javunkra válik. Az iskolában kialakítunk egy kis kápolnát is.

Kiskós Kitti elmondta azt is, hogy a hagyományos iskolai menetrend és a rendezvények megmaradnak, emellett cél, hogy az egyházi fenntartásból fakadó értékek pozitív többletet, ne pedig terhet jelentsenek. Azok, akik 2022 szeptemberében kezdik az iskolát, már csak hittanra járhatnak, a ma még tantervben szereplő etikát már nem tudják választani. Az iskolalelkész Kiss László plébános atya lesz.

Kiemelt képünkön: A Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola kapujában az új igazgató, Kiskós Kitti várja már a visszatérő diákokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában