Frissen Vasból

2021.08.11. 07:00

Elkezdődött a harmadik oltás felvétele megyénkben – Vasi háziorvosoknál is érdeklődtünk

Miközben már elkezdődött a harmadik oltás felvétele a Vas megyei oltópontokon, illetve háziorvosi rendelőkben, vannak, akik eddig még egyáltalán nem igényelték a vakcinát. A hatvan év feletti oltatlan személyeket személyesen is felkereshetik a háziorvosok – ez a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása.

Tóth Judit

reahbf

Fotó: Cseh Gábor

A koronavírus elleni harmadik oltásra augusztus elsejétől jelentkezhetnek azok, akiknél a második dózis felvétele óta eltelt már négy hónap. A harmadik oltás különösen időseknek, krónikus betegeknek, illetve gyengébb immunrendszerrel rendelkezőknek ajánlott annak érdekében, hogy megerősítse a védettséget a koronavírus delta variánsával szemben. A szakmai ajánlás kijelöli, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kaphat harmadszorra.

Dr. Prugberger-Németh Lilla, a kőszegi 4. számú felnőttrendelő háziorvosa elmondta, hogy körzetéhez 1618 beteg tartozik, egyharmaduk 60 év feletti. Az első két oltást – figyelembe véve a teljes körzetet korosztályi bontás nélkül – körülbelül a páciensek kétharmada igényelte. A hatvan év felettiek többségét kínai Sinopharm-vakcinával oltották be.

Dr. Prugberger-Németh Lilla háziorvos és Vargáné Szinger Ibolya asszisztens a kőszegi háziorvosi rendelőben – a körzethez tartozók mintegy harmada 60 év feletti
Fotó: Cseh Gábor

– A hónap első napjaitól kezdve folyamatosan érdeklődnek a körzetünkbe tartozók a harmadik oltásról. Úgy tapasztaljuk, hogy elsősorban az idősebbek és a krónikus betegek élnek ezzel a lehetőséggel. Mi itt, a rendelőben minden tájékoztatást megadunk a betegeinknek, bizalommal kereshetnek bennünket. A legtöbben Pfizer-vakcinát szeretnének harmadszorra – mondta a kőszegi háziorvos, aki azt is hozzátette, hogy éppen most érkezett meg rendelőjükbe a harmadik oltáshoz szükséges oltóanyag.

Az oltást a tervek szerint már ezen a héten vagy a következő hét elején megkezdik. Aki az első két alkalommal a rendelőben oltakozott, az a harmadik oltást is ott kapja meg, előzetes bejelentkezés, illetve egyeztetés alapján. Aki előzőleg oltópontra ment, az most is oda mehet majd, előtte azonban az eeszt.gov.hu oldalon időpontot kell foglalnia.

Dr. Prugberger-Németh Lilla végül arról is tájékoztatta lapunkat: a nyári szabadságolások miatt nagyon elfoglaltak, és több esetben helyettesíteniük is kell, így arra nincs lehetőségük és kapacitásuk, hogy otthonukban keressék fel azokat a hatvan év felettieket, akik eddig még nem kaptak oltást. Ha a páciens valamilyen oknál fogva nem tud bemenni a rendelőbe, de oltást szeretne, akkor természetesen házhoz mennek, és minden lehetséges módon segítik betegeiket.

Ifj. dr. Prugberger László, a szombathelyi Váci Mihály utcai rendelő háziorvosa nagy körzetet visz, mintegy háromezren tartoznak hozzá. Praxisában a beoltottság nyolcvanszázalékos.

Van példa arra is, hogy orvostanhallgató segíti a háziorvos munkáját – tudtuk meg ifj. dr. Prugberger László háziorvostól.
Fotó: Cseh Gábor

– A beoltott betegeim közül szinte mindenki túl van már a második dózison, sőt, már a harmadik oltás felvétele is elkezdődött az oltópontokon. Erről folyamatosan kapjuk a jelzéseket. Nemcsak az idősek, krónikus betegek élnek a lehetőséggel, hanem gyakorlatilag mindenki. Én azt javaslom a pácienseimnek, hogy oltópontokra regisztráljanak az internetes felületen. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy valaki megkapja a vakcinát. A harmadik oltást mindenki kérheti, aki a második oltást több mint négy hónappal ezelőtt kapta meg. Információim szerint Vas megyében Szombathelyen és Sárváron már lehetőség van az emlékeztető dózis felvételére a kijelölt pontokon.

A szombathelyi orvos azoknak a hatvan év felettieknek mindenképpen ajánlja a harmadik oltást, akik előzetesen kínai Sinopharm-vakcinát kaptak, mivel budapesti teszt­eredmények és saját páciensi körében végzett antitestvizsgálatok azt mutatják, hogy nekik alacsony az ellenanyagszintjük.

Ifj. dr. Prugberger László kiemelte, hogy körzetében megközelítőleg százötven oltatlan személy van a hatvan év felettiek körében. Őket a napokban keresi fel személyesen egy hatodéves orvostanhallgató, aki az oltás lehetőségéről és beadásának körülményeiről tájékoztatja a pácienseket.

– Nagy segítség ez számunkra – zárta szavait a Váci Mihály utcai rendelő háziorvosa, fontos információként hozzátéve: az első oltásra kizárólag a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet regisztrálni, a másodikra és harmadikra pedig az eeszt.gov.hu internetes felületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában