Mezőgazdaság és erdészet

2021.08.20. 07:00

Érdeklődés: egyre népszerűbb az agrárképzés a fiatalok körében

Folyamatosan nő az érdeklődés az agrár­szakképzés iránt, amely a tavalyi tanévtől teljes körű átalakításon és megújuláson esett át.

MTI

20210512 Vép A koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozta a szakmát tanulókat, a gyakorlati órák vagy elmaradtak, vagy kis csoportos foglalkozásokat tartottak helyettük. Amit lehet, a következő néhány hétben még pótolnak. Képen: Dormán Zoltán a Kisalföldi ASZC Vépi Mezőgazdasági Technikumban tart gyakorlati órát a diákoknak. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Mintegy 10 százalékkal többen iratkoztak be az agrárcentrumok szakképző intézményeibe az előző tanévhez képest, közölte Nagy István tárcavezető az Agrárminisztérium (AM) közleményében. Emlékeztetett: a tavalyi tanévtől teljes körű átalakításon és megújuláson esett át az agrárszakképzés. 2020. július 1-jével öt Agrárszakképzési Centrumot alakítottak ki. Az intézmények fenntartóváltását követően pedig az öt központ 58 feladatellátási helyen 56 agrárszakképző iskolát foglal magába, amelyekben 2020-ban összesen 17 517 diák tanult. (Vas megyében a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum része három intézmény: a Herman Ottó, az élelmiszeripari és földmérési, ­valamint a vépi mezőgazdasági középiskola.) A minisztérium fenntartásában lévő intézményekben 2019 óta folyamatosan emelkedik a beiratkozó tanulók létszáma.

Nő az érdeklődés a technikusképzések iránt, elsősorban a mezőgazdasági technikusi és a mezőgazdasági gépésztechnikusi ismeretek népszerűek. A 2021/22-es tanévben az augusztusi adatok alapján várhatóan 4326 új tanuló kezdi meg tanulmányait. A diákok körében a legnépszerűbb a mezőgazdasági és erdészeti ágazat. E képzésekre tavalyhoz viszonyítva 14 százalékkal több tanulót vettek fel. A környezetvédelem és vízügy területén az előző tanévhez viszonyítva 44 százalékkal többen kezdhetik meg tanulmányaikat.

Kiemelt képünkön: Dormán Zoltán a Kisalföldi ASZC Vépi Mezőgazdasági Technikumban tart órát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában