Frissen Vasból

2021.08.21. 11:30

Esernyőfesztivál a feltalálók emlékére Uraiújfaluban

Lassan két évtizede hagyomány Uraiújfaluban megemlékezni a Balogh fivérekről, akik megalkották annak az összecsukható esernyőnek az elődjét, amely ma már a világ minden táján használatos. Az augusztus 20-ai nemzeti ünneppel együtt, fesztivállal ünnepelték meg a vasi találmányt.

Polgár Patrícia

20210820 Augusztus 20i ünnepség és esernyőfesztivál, Uraiújfalu, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A koronavírus-járvány az Esernyőfesztiválon is otthagyta bélyegét. A hagyományos felvonulást idén nem tudták megtartani, kiállítással azonban megemlékeztek a feltaláló testvérpárról. A kiállítás anyagából kiderül, hogy 1920-ban Balogh Károly és öccse, Kálmán a községben nyitotta meg önálló géplakatosüzemét, ahol a napi feladatok mellett újításokon is gondolkoztak. Az így megszületett összecsukható ernyőre 1923-ban kértek szabadalmat. Az ünneplők láthatták egy korabeli reklám másolatát, egy, a találmányt bemutató Vas Népe-cikket, és Baloghék hivatalos okmányai­nak és terveinek másolatát is megtekinthették.

A rendezvény nyitányán Keszeiné Jancsó Marietta megemlékezett a nemzeti ünnepről, majd Magyar Melinda lelkész megszentelte az új kenyeret. Ezt követően a polgármester megszegte és szétosztotta azt a falubeliek között.

Fesztiválhoz híven a koncertek sem maradtak el: színpadra lépett többek között Peter Sramek, valamint Dred és Doris is. A magyar termelők termékeiből a nézelődők egész délután válogathattak.

Kiemelt képünkön: A gyerekek boldogan pózoltak a helyi találmánnyal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában