diákból hallgató

2021.08.07. 07:00

Felvettek az egyetemre? Érdemes már most megtervezned az előtted álló időszakot!

Akinek sikerült bejutni valamelyik felsőoktatási intézménybe, annak itt az idő, hogy felkészüljön az egyetemi évekre.

ZH

Fotó: Shutterstock

A sikeres felvételi csak az egyetemi karrier kezdetét jelenti, innentől fogva egyre nehezebb kihívásokkal találkozik a hallgató. Éppen ezért fontos felkészülni már a beiratkozás előtt az egyetemre, hogy kapkodás és kellemetlen meglepetések helyett sikerélmények várják a felsőoktatásban, írja az unilife.hu. A felsőoktatási portál az alábbi tippeket adja az ősszel felsőoktatási tanulmányaikat megkezdő fiataloknak.

Beszélgess egyetemista ismerősökkel!

Vedd fel a kapcsolatot egy egyetemre járó vagy frissen végzett ismerőssel, aki elmondja az élményeit, hogy mire érdemes felkészülni. A lehető legjobb az, ha ugyanarra az egyetemre és szakra jár(t), mint te fogsz.

Írd fel a határidőket!

Nemcsak az e-maileket kell mostantól folyamatosan nézni, hanem a tanszék honlapját és a Neptunt is. Innentől kezdve neked kell észben tartani a határidőket, leadásokat, a legegyszerűbb módja ennek az, ha egyből felírsz mindent magadnak.

Tervezgesd az életed!

Nézz utána, hogy milyen szakkollégiumok, tankörök és egyesületek állnak rendelkezésre a felsőoktatási intézményben. Álmodozz, tervezgess, éld bele magad az egyetemi életbe, ami nem csak a tanulásból áll.

Önállósodj!

Főleg, ha kollégiumba vagy albérletbe költözöl, a nyár hátralévő része tökéletes alkalom arra, hogy anyagi és házvezetési tippeket kérj az otthoniaktól. Hiszen nem árt tudni, hogyan kell elindítani egy mosógépet, miként kell elkészíteni a kedvenc ételeidet.

Egy kicsit tanulj!

Néha kicsit mozgasd meg az agytekervényeidet, legalább a nyár vége előtt, hiszen az egyetemen már az első héttől elvárják, hogy megfelelő tudással érkezz. Egy balul sikerült felmérő dolgozat tetemes mennyiségű pluszórát zúdíthat a nyakadba.

Élvezd a nyarat!

Magától értetődő, de ez a legfontosabb tippünk. Dőlj hátra és élvezd a sikert, menj el ünnepelni, csinálj programokat, használd ki az utolsó gimis nyarat, mert innentől kezdve egyre nehezebb lesz találkozót szervezni a régi barátokkal. Eddig tehát a tippek, s az unilife.hu honlapon arról is szó esik, mit kell tenni, ha valaki esetleg nem kapott SMS-t arról, hogy felvették-e, vagy sem. Előfordulhat, hogy a szolgáltatók túlterheltsége miatt későn vagy egyáltalán nem érkezik meg az SMS, de ez a döntést egyáltalán nem befolyásolja. Ha ez történik, akkor az E-felvételi rendszerben, a „hivatalos iratok” menüpontban lehet ellenőrizni a hivatalos végeredményt (az úgynevezett besorolási határozatot) legkésőbb augusztus 5-ig (csütörtök).

Nem szabad feladni

Akit ebben az évben nem vettek fel, annak sem szabad elkeserednie. Kellenek konkrét célok, meg kell próbálni újra a hőn áhított szakot, illetve jelentkezni máshová, vagy pótfelvételizni. Ha az sem sikerülne, akkor még mindig meg lehet kísérelni keresztfélévben vagy jövőre. Ha kell, érdemes újra érettségizni a jobb jegyekért. Ha pedig saját jövedelmet szeretne a középiskolából kikerülő diák, célszerű inkább részmunkaidőben vagy diákmunkában dolgozni, úgy jobban tud készülni a továbbtanulásra.

Kiemelt képen: Az egyetemi életet is érdemes megtervezni – hiszen nem csak tanulásból áll

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában