Frissen Vasból

2021.08.08. 18:55

Fűszeres, magvas, félbarna és fehér – Változatos kenyerek az első csepregi amatőr kenyérsütő versenyen

Szakértő zsűri értékelt, és már biztos, hogy lesz folytatás.

Bakos Ágnes

Fotó: VN

„Jó kenyérnek azt tarjuk, mely domború, héja se nem igen lágy, se nem felettébb kemény, sárga vagy barna, de nem fekete, égett” – a XIV. századból való leírásnak mind megfelelt a 21 nevezett kenyér. Gabona és kelesztés volt a közös nevező, meg a csepregi hobbikovászolók mottója, vagyis „szívvel, lélekkel, kovásszal”. Amint azt Tájmelné Tóth Mária, a verseny egyik ötletgazdája elmondta: a házikenyér minősége függ a páratartalomtól, hőmérséklettől, a kedvtől, de még a csillagok állása is hozzátesz a végeredményhez.

Szerte a megyéből hoztak házi sütésű kovászos kenyeret, nem volt könnyű dolga a zsűrinek. Soproni Zoltán és Soproni Attila, a csepregi pékség tulajdonosai az értékelés mellett a védnökséget is vállalták a versenyen. Azt mondták, nem kóstoltak rossz kenyeret, sőt a jók közül kellett legjobbakat választani.

Emléklappal és számos különdíjjal, ajándékkosarakkal ismerték el a munkát, s nem csak lányok, asszonyok vállalkoztak a megmérettetésre: például Babos János személyében csepregi különdíjast is szólítottak az eredményhirdetésen a Malomkertben. A fődíjas Győri-Varga Nóra fehér kenyere lett Sopronból.

Online kapcsolata volt eddig a csepregi kovászolókkal, Pék Ildikóval egy kovászfórumon találkoztak, így értesült a versenyről. Három éve kezdte a kenyérsütést, akkor még élesztővel dolgozott, bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnt a kovász. Aztán mégis ráállt, a harmadik sikerült, azt neveli és használja most is – azzal lett első a csepregi versenyen, ahová fehér kenyér mellett tökmagos, rozmaringos tésztából sültet is hozott.

Az érdeklődők is kóstolhatták és ízlelték is szívesen a kenyereket az eredményhirdetés után. Tájmelné Tóth Mária elmondta: lesz folytatása a versenynek, sőt kibővítenék. A csepregi kovászolók csapata most 16 tagú, szívesen fogadják az újakat, és minél többeket igyekeznek meggyőzni, hogy a legfinomabb az a kenyér, amit az ember otthon maga készít a családjának.

Kiemelt képen: Az ötletgazdák: Tájmelné Tóth Mária, Pék Ildikó és Béliné Tóth Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában