Frissen Vasból

2021.08.12. 07:00

Gyógyító hatása mellett veszélyes is? – Vasi levendulafarm tulajdonosánál is érdeklődtünk

A levendula hivatalosan gyógynövény, virága és a belőle sajtolt olaj gyógyászati hatása igazolt. A növény öt éve van az EU-s hatóságok érdeklődésének középpontjában: veszélyesnek nyilvánítanák, ami a gyakorlatban annyit jelentene, hogy a levendulából készült termékek csomagolására rá kellene írni a figyelmeztetést az allergénekre vonatkozóan.

Tóth Judit

Ferencz Tibor, a kemenessömjéni levendulafarm tulajdonosa (képünkön) nem tart a szabályozástól

Fotó: Cseh Gábor

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint a levendulaolaj szem-, illetve bőrirritációt, sőt lenyelés esetén akár halált is okozhat, ezért tiltó­listára kellene tenni. A termelők Európa-szerte szélsőségesnek ítélik ezt a gondolkodást, az ellen viszont nincs kifogásuk, hogy a termékeken fel legyen tüntetve az allergizáló hatás. Bár ez nem mindenkinél – inkább csak az erre érzékenyeknél – fordul elő. A mérleg pozitív oldalán sok mindent fel lehet sorolni: a levendula több ezer éves problémamentes használatát, a nyugtató, a frissítő vagy az antiszeptikus, fertőtlenítő hatást.

Ferencz Tibor, a kemenessömjéni levendulafarm vezetője eredetileg okleveles gépészmérnök, így a precizitás nem áll távol tőle. A levendulatermesztésbe is úgy vágott bele, hogy azt minden részletében átgondolta. Tíz éve három sorral hozta létre ültetvényét, mostanra már kilencezer tővel büszkélkedhet. Kertje folyamatosan változik, bővül, levendulalabirintusa is van.

Ferencz Tibor, a kemenessömjéni levendulafarm tulajdonosa (képünkön) nem tart a szabályozástól
Fotó: Cseh Gábor

– A pannonhalmi vonalat követem. Egyszer az apátság főkertészéhez is ellátogattunk, aki átadta azt a mentalitást, amellyel levendulát termeszteni kell, illetve érdemes. A palántázástól az ültetvény gon­dozásán át egészen a feldolgozásig mindenről kaptunk felvilágosítást – mondta a kemenessömjéni farm vezetője, aki a nemzetközi biominősítésű, EU-s tanúsítvánnyal rendelkező rábapatonai lepárlóba viszi szárított levenduláját. Itt lesz illóolaj, illetve levendula­víz belőle.

A probléma talán azzal lehet, ha nem szakszerűek a munkafolyamatok – mondta kérdésünkre a farmtulajdonos. Szerinte a hozzáadott anyagok is ronthatják a minőséget, csakúgy, mint a túlságosan nagy koncentráció. Ferenczéknél soha nem volt semmilyen probléma, sőt. Levendulavizük égési sebekre, szúnyogcsípésekre kimondot­tan hatékony, az illóolaj nyugtató, és egyúttal frissítő hatását pedig nem kell különösebben részletezni.

Tiborék a levendula aratásán és szárításán éppen most vannak túl. A levendulatermesztés nem könnyű munka, nincs permetezés, gyomokat irtani csak fizikai erővel, többnyire térdre ereszkedve lehet. Ugyanígy az aratás is nagy kihívás, pláne nagy hőségben. A levendula a meszes-agyagos földet – az úgynevezett egyperces talajt – és a napsütést szereti, szerencsére náluk ez adott. A farm növényeit többször bevizsgáltatták, mindig nagyszerű lett az eredmény.

Németh-Sipos Boglárka első bokrát tíz éve ültette, a levendula jótékony hatásairól hosszan beszélt
Fotó: Jámbori Tamás

A jáki Németh-Sipos Boglárka kétgyermekes anyuka. Első két levendulabokrát ő is csaknem tíz évvel ezelőtt telepítette, ezeket a régi családi birtokról, Hegyhátszentmártonból hozta át Jákra. Az évek során egyre nagyobb területre került levendula a családi ház udvarán, most nagyjából ötszáz bokornövény van a kertben. Százötven bokrot Boglárka is Pannonhalmán vásárolt. Férje, Robi és két kisfia, Levi és Csongi is sokat sertepertél az ültetvényben, így segítség is akad.

– Minden bokornak megvan a maga szépsége. Nálam a haragos püspöklila színű a nyerő, nekem ez számít igazi levendulának – mondta Boglárka, aki főként kézműves termékeket készít a szárított növényből. Elsősorban nyugtató hatású párnákat, amelyek varrásába édesanyja is besegít. Idővel kamilla, zsálya, borsmenta, citromfű és citromillatú kakukkfű is került a jáki ház kertjébe. Boglárka a fiain is tesztelte a termékeit, mindig pozitív volt az eredmény, és igazolódott a gyógynövények jótékony hatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában