kijáró

2021.08.09. 07:00

Helló, itt a szlovén mediterrán! – Nyelvtudásukat fejlesztették és ismerkedtek a rábavidéki lányok

28. alkalommal szervezett nyári tanfolyamot a primorskai egyetem humán tanulmányokért felelős kara Koperben. A kéthetes intenzív nyelvtanfolyamon Illés Noémi Doszpot Dórával és húgával, Illés Jázminnal vehetett részt.

Tersztyánszky Krisztina

– A jelentkezésre május 15-éig volt határidőnk, az általános, személyes adatok megadása mellett szükségünk volt iskolalátogatási igazolás és ajánlás csatolására is, mi ezt a szentgotthárdi szlovén főkonzulátustól és a Magyarországi Szlovének Szövetségétől kaptuk meg, Dóra pedig saját nyelvtanárától szerezte be – meséli a diáklány, majd így folytatja: – Mindhárman aktívan részt veszünk a szlovén nyelv és kultúra ápolásában, hiszen Doszpot Dóra nemzetiségi ösztöndíjas kiemelkedő tanulmányai miatt. Húgommal, Jázminnal pedig már kis korunk óta az MSZSZ szakonyfalui néptánccsoportjának táborát erősítjük, a hagyományok őrzése és továbbadása mindennapjaink szerves részét képezi. Sikeresen pályáztunk az ösztöndíjra is: az oktatásban ingyenesen részesültünk, illetve az egyetem egyik kollégiumában díjmentesen szállást is kaptunk.

Július 12-én vágott neki a rábavidéki csapat, hogy két hét alatt felfedezze a szlovén tengerpart kincseit, és fejlessze nyelvtudását. Az előzetes szintfelmérő alapján három csoportba sorolták be a szervezők a 22 résztvevőt, de az online térben is lehetőség volt a bekapcsolódásra azoknak, akik a vírushelyzet miatt nem szerettek volna jelen lenni az órákon.

A nyári iskola ünnepélyes megnyitóján, az egyetem dísztermében tiszteletét tette többek között a határon túli szlovének minisztere, dr. Helena Jaklitsch is, aki beszédében külön köszöntötte a szlovén Rábavidék fiataljait. Az ünnepségen megismerhették egymást a csoporttársak, akik Horvátországból, Makedóniából, Olaszországból, Szerbiából, Ausztriából, Oroszországból és Bosznia-Hercegovinából érkeztek.

– A kötelező háromórás tanítás mellett számos szabadon válaszható programot is kínált az iskola – meséli Noémi. – A délelőtti órákat követően általában a strandon töltöttük el a délutánt, este tértünk vissza újra az egyetemre, amely nem mellesleg Koper főterén van. A tanórák általában a nyelvtani alapok elsajátításával, szókincsünk bővítésével teltek, a mindennapi kommunikáció tökéletesítésére fektették a legnagyobb hangsúlyt tanáraink. Volt, hogy Koper utcáin kellett sporttal kapcsolatos kifejezéseket gyűjtenünk, de gyakran játszottunk társasjátékokkal is.

Délutánonként kétszer is hallhattunk szlovén nyelvvel kapcsolatos előadást: elsőként az elöljárószók és állandósult kifejezések világába kalauzolt el minket Rada Lečič, a trieszti egyetem tanára. Majd olyan internetes oldalakkal ismerkedhettünk meg, amelyek megkönnyítik a tanulást, illetve segítik a bonyolult nyelvtani rendszerek, vagy éppen a néha kimondhatatlannak tűnő szavak hangsúlyozását, szinonimák és frappáns kifejezések alkalmazását. De betekintést nyerhettünk például a koperi színház díszletei mögé is, ahol a bátrabbak színészi képességeiket is kipróbálhatták. Megismerkedtünk rengeteg gyógynövény jótékony hatásával, sőt belőlük még mediterrán ételízesítőt is készítettünk. Az utolsó előtti napon, mintegy zárásként, pedig az egyetem udvarán főztük meg közösen a tájegységre jellemző vacsoránkat, mely nyári salátából, gnocchiból és frituléből, vagyis mazsolás fánkból állt.

A legnagyobb csapat-öszszekovácsoló programnak mégis az egynapos kirándulás számított, melynek során ellátogattak egy szabadtéri szoborkiállításra – ez a Forma Viva –, ahová több évtizede érkeznek alkotások a világ minden pontjáról. Betekintést nyerhettek a méltán híres pirani só „készítésébe”: a sót a tenger vizéből nyerik ki ugyanazzal a technikával, amit évszázadokkal ezelőtt őseik is használtak. A nap megkoronázásaként Piran zegzugos sikátorai között tekintették meg az építészeti nevezetességeket, miközben tanáraik érdekes történeteit hallgatták a városról.

– A két hét alatt nemcsak a nyelvtudásunkat, de önmagunkat is fejlesztettük. Megismerhettük a „szlovén Toszkána” egy szeletét, és határokon átívelő ismeretségeket köthettünk kortársainkkal, akikkel a tábor zárásaként arra az álláspontra jutottunk, hogy bár mind különböző államokból származunk, egy közös bennünk: mindannyiunkban most már szlovén szív dobog.

Kiemelt képen: A táborozók Horvátországból, Makedóniából, Olaszországból, Szerbiából, Ausztriából, Oroszországból és Bosznia-Hercegonivából érkeztek Koperba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában