kultúra

2021.08.05. 07:00

Hitelesség, jókedv, hagyomány – Ezt hirdették a gencsi néptáncosok a Művészetek Völgyében is

„Járd a saját táncod – éld a hagyományod!” – ezzel a mottóval érkeztek a vasi néptáncosok és népzenészek Kapolcsra, hogy tartalmas estével gazdagítsák az idén 30. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye programját.

VN

Vas megye folklóréletének képviseletében a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes és a Vasi Kislegényczéh mutatkozott hazánk legnagyobb összművészeti fesztiválján, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség meghívására. A Pest-Buda Udvarban bemutatott program a vasi tánchagyomány, a népzenei örökség és a népviselet részletes ismertetésével kezdődött – a színpadon életre keltve a Járd a saját táncod sorozatban nemrégiben filmre vett pillanatokat. Az előadást követően

aztán felhangzott a kiáltás: „Megettük a vacsorát, kiseperjük a szobát!” – s kezdődött a gencsapáti hagyományőrzők lakodalmas produkciója, melyet először és utoljára még a pandémia előtt láthatott a közönség Kapuváron, az együttes kiváló minősítést érdemlő műsorában.

A művészeti vezetők – dr. Györke Eszter és Molnár Péter – koreográfiájában életre hívott lakodalmas műsort a sajátos vasi szokáselemek, a kitűnő hangulatot sugárzó tánc és a Varga Albin együttesvezető, valamint Varga Lajos Csaba „Szőke” tolmácsolásában elhangzó, veretes vőfélyköszöntők tették hitelessé. Aztán a hazai néptáncszakma veteránjaiból alakult Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes és a 2019-es Fölszállott a páva közönségdíjasa: a Vasi Kislegényczéh adott körképet a Kárpát-medence férfitánc-hagyományából.

Kiemelt képen: Gencsi néptáncosok a Művészetek Völgyében: hitelesség, jókedv, hagyomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában