Korszerűsítés

2021.08.19. 20:00

Hőszivattyúkkal működtetik az új fűtési rendszert Sorkifaludban

Befejezéséhez érkezett az általános iskola, óvoda és konyha energetikai korszerűsítése, új fűtéstechnológiát alakítottak ki, az épület tetejére 157 napelem került.

Vas Népe

20210817 Erős Zoltán polgármester, Megújolt az iskola óvoda, Sorkifalud, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A sorkifaludi önkormányzat által vezetett és a Vas Megyei Önkormányzati Hivatallal közös konzorcium pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, és 153 millió 895 ezer 872 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A fejlesztés eredményeként a Kossuth Lajos utca 75. szám alatt működő, mintegy 120 tanulót fogadó Gárdonyi Géza Általános Iskola energetikai korszerűsítése valósult meg.

– Régóta vártunk erre a lehetőségre, mert csak PB-gáz van a faluban, egy tartályparkból történik az ellátás – tudtuk meg Erős Zoltán polgármestertől. A településen a vezetékes földgázhálózat nem épült ki, helyette a rendkívül drágán hozzáférhető tartályos PB-gázzal fűthető – a megyében példa nélküli módon – egyebek között az általános iskola is. Ez a fűtési mód évi bruttó 2,5-3,5 millió forint költséget rótt a fenntartóra. A cél e fűtési mód megújuló energiaforrásokkal történő teljes kiváltása volt, amit egy levegő-víz hőszivattyúval és az azokat megtápláló 49,9 kW teljesítményű napelemes rendszer telepítésével kívánt elérni az önkormányzat: szinte a teljes tetőt befedték a 157 napelemmel. Mindezt kiegészíti az épület teljes külső hőszigetelése és a szükséges nyílászárók cseréje. Az iskolaépület akadálymentesítése, valamint egy akadálymentes mosdó kialakítása is megtörtént.

Az épület fűtési rendszerének korszerűsítése révén négy, egyenként 23 kW teljesítményű, elektromos üzemű levegő-víz hőszivattyút építettek be a fűtés és a használati meleg víz előállítására, valamint termosztatikus radiátorszelepeket helyeztek el a meglévő radiátorokra.

Az 1252 négyzetméteres épület energetikai és esztétikai szempontból is megújult állapotban fogadja a gyerekeket. A polgármester elmondta továbbá, hogy a bérbe kiadott konyha megújítása is fontos volt, hiszen naponta több mint kétszáz adag ételt készítenek, a 120-122 iskolás mellett 28-30 óvodásuk van, és 50-60 szociális étkezőnek hordja ki az ebédet házhoz a falugondnok. A fejlesztés kapcsolódik a TOP stratégiai céljához a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentésének megvalósításához.

V. Németh Zsolt ország­gyűlési képviselő, miniszteri biztos a projekttel kapcsolatban elmondta: örömteli, hogy nincs a választókörzetének olyan települése, amely belátható időn belül ne jutna a szükséges támogatáshoz; erre példa Sorkifalud pályázata is.

Kiemelt képünkön: Erős Zoltán polgármester mutatta meg a fejlesztést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában