indul a tanév

2021.08.29. 07:00

Íme pár tipp arra, hogy ne legyen legyőzhetetlen akadály az iskolakezdés

Közeledik a tanév kezdete, a Mélylevegő Projekt kezdeményezés szakemberei fiataloknak adnak tippeket: mit tehetnek, hogy kezelhetőbb legyen az iskolakezdés.

VN

20210121 Kaposvár Az érintett korosztály és persze a szülők, nagyszülők, pedagógusok egészségének védelme érdekében közel három hónap ja tartó online oktatás óriási hatást gyakorol a fiatalok mentális egészségére. A távoktatás alatt kialakuló elkülönülés, magány és a járvány miatti bizonytalanság rendkívüli mértékben fokozhatja a kamaszokban a szorongás és a depresszió kialakulásának esélyét. illusztráció Fotó: Muzslay Péter MP Somogyi Hírlap. Képen: illusztráció! Váldi Fanni

Fotó: MW-archív

Mint írják, az iskolakezdés legtöbbször nem könnyű, hiszen hirtelen megváltozik az addigi napirend, nem beszélve a megnövekedett felelősségről és teljesítménykényszerről. Ha pedig valaki érintett a depresszió által, a helyzet még nehezebb. A megküzdéshez adnak ötleteket. Ne éjszakázz! A nem elég alvás ronthat a depresszió tünetein. Tervezz előre, amennyire csak lehet, ezzel az időnyomás kiküszöbölhető. Fordíts nagy hangsúlyt a környezetedre, a rendre, a tisztaságra. Vegyél részt programokon! Tartsd szem

előtt, hogy beszélhetsz a problémáidról. Jutalmazd meg magad a sikereidért.

Szerezz egy tanulótársat, akivel emlékeztetni tudjátok egymást a fontos határidőkre, meg tudjátok beszélni a tanulással kapcsolatos nehézségeket és örömöket. Vegyél egy határidőnaplót, így nem felejted el a fontos eseményeket. Felkészülve csökkenthető a stressz. Fordulj pszichológushoz: azért vannak, hogy támogassanak az akadályokkal való megküzdésben. Végül: emlékezz, hogy a mentális egészséged fontosabb, mint a jegyeid. Nem az iskolai eredményeid határozzák meg az életedet.

Kiemelt képen: Ne legyen legyőzhetetlen akadály az iskolakezdés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában