nyolcadszor támadták a hegyet

2021.08.09. 07:00

A hegy, amely megváltoztat – Ismét elzarándokoltak a rábavidéki szlovének a Triglavhoz

Nyolcadik alkalommal szervezett zarándoklatot a szlovének szimbolikus hegyéhez, a Triglavhoz a Rábavidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület.

Tersztyánszky Krisztina

Az idén a szervezők mintegy egymillió forint támogatást nyertek a zarándoklat költségeinek támogatására. A másik változás, hogy a 18 vándor hat nap alatt a 240 kilométeres útnak minden méterét gyalog járta végig. Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke és az egyesület vezetője elmondta, hogy a napi 40-45 kilométer gyaloglás testileg és lelkileg is megpróbálta a zarándokokat. Volt, hogy közúton, máskor alacsonyabb rendű utakon vagy erdei ösvényeken haladtak. De senki nem adta fel. Nagy segítséget jelentett, hogy a kis csapatot látva az emberek integettek, dudáltak, biztatták a gyaloglókat.

Köztudomású, hogy szomszédainknál úgy tartják, nem is igazi szlovén az, aki nem jutott még el a Triglav közelébe. Sajnos az utolsó napon, amikor a csúcsot hódították volna meg, olyan viharos volt az idő, hogy nem volt tanácsos nekiindulni. Így „csak” 1800 méterig jutott el a rábavidékiek csapata. A cél azonban így is megvalósult, amiért az egyesület minden évben igyekszik újoncokat, fiatalokat beszervezni a túrába. Egy ilyen közös élmény, a természettel és az emberekkel való közvetlen találkozás a legjobb alkalom a nemzeti identitás erősítésére. Aki egyszer megjárta ezt az utat, az egy kicsit megváltozik: másként tekint az útra, másként Szlovéniára, és bármilyen fáradt, pár nap múlva már újra elindulna.

Kiemelt képen: A csapatból senki nem adta fel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában