Jubileum

2021.08.02. 07:00

Ismét művésztelep Szentgotthárdon – Szlovén és magyar alkotókat hívtak

Huszadik alkalommal adnak egymásnak találkozót a határvidék művészei augusztus 8-ától, vasárnaptól több mint egy héten át a nemzetközi alkotótáborban.

Tersztyánszky Krisztina

Az augusztusi időpont szerencsésnek bizonyult: a nagy hagyományokkal rendelkező tábort a pandémia éppen viszszavonuló szakaszában tavaly is meg lehetett tartani. Igaz, a megszokottnál egy kicsit szűkebb keresztmetszettel, kizárólag magyar és szlovén alkotók meghívásával, a szokásos decemberi bemutatkozó kiállítást pedig akkor csak a virtuális térben lehetett megrendezni.

Szűkebb értelemben az idei művésztelep közösségét is magyar és szlovén festőművészek, szobrászok alkotják, nagy részük visszatérő. Négyen érkeznek Szlovéniából, hatan pedig magyarok, de van köztük romániai magyar alkotó és Gábor Zoltán személyében olyan művész is, aki magyar származású ugyan, de Európa több más országában él és alkot. A szervezői szándéknak megfelelően az idén is lesz a csapatban fiatal tehetség: Papp Hajnal a pécsi művészeti egyetem hallgatója.

A szervezők ezúttal is a Magyarországi Szlovének Szövetsége, a szentgotthárdi önkormányzat, valamint szakmai irányítóként a Lendvai Galéria és Múzeum. Az alkotótábor munkáját Gerics Ferenc fogja össze.

Kovács Andrea, a MSzSz elnöke elmondta, hogy a művésztelepnek meghatározott tematikát nem jelölnek ki. Ahogy azonban az elmúlt években, úgy az idén is inspirálódhatnak a művészek Szentgotthárd és a Rába-vidéki falvak nevezetességeiből. Az idén egy rendkívüli élmény is vár rájuk: betekintést nyerhetnek az egy kori Kaszagyár épületeibe, amelyek a sok éves kihasználatlanság miatt már meglehetősen elhanyagolt állapotban vannak.

A szervezők számítanak rá, hogy talán majd az ott szerzett benyomásaik is kifejezésre jutnak új alkotásaikban. A Szlovének Háza vasárnaptól egy időre a művészek birodalma lesz. A vásznak és egyéb kellékek már előkészítve várják őket. A szobrászok számára ez a bő egy hét csak az alkotás első fejezetét jelenti, a művésztelep folytatásaként várja őket a lendvai tábor, ahol bronzöntéssel foglalkoznak, és végleges formába öntik a Magyarországon megszületett terveiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában