kágyillók akcióban

2021.08.27. 07:00

Itt a csigainvázió! – Kiirtásuk se nem egyszerű, se nem veszélytelen

Olvasónk hívta fel figyelmünket: az utóbbi időben ismét elszaporodtak a meztelencsigák a kertekben, udvarokban. Utánajártunk, vajon csak városi legenda-e, hogy veszélyesek lehetnek négylábú kedvenceinkre.

Cseh-Egyed Bernadett

Spanyol meztelen csiga 20200906 Szombathely Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Évről évre visszatérő probléma, a csigák kárt tesznek a kertekben, veteményesekben, kiirtásuk pedig nem egyszerű. – Gyors, fájdalommentes és százszázalékos megoldás nem létezik – mondja rögtön Eredics András növényvédő mérnök. A szakember elmagyarázza: ezek az állatok szinte mindenevők, valamenynyi lágyszárú növényben kárt tesznek, a virágoktól kezdve a zöldségekig mindent megrágnak. Hozzáteszi: a csapadékos időjárás, a páratartalom és a mostani levegő h őmérséklete kedvez a meztelencsigák szaporodásának, ne csodálkozzanak a kerttulajdonosok, hogy nagy számban megjelentek.

– Ha átdobjuk a szomszédba, holnap visszajön, ezért ezzel kár próbálkozni – fűzi hozzá a szakember, aki négyféle módszert ajánl a meztelencsigák ellen. A legzöldebb-barát megoldás, ha sötétedés után egy zseblámpa és egy éles kerti szerszám segítségével egyszerűen megöljük, majd elföldeljük őket. Gyakori a csapdás módszer is, miszerint a földbe süllyesztett edénybe sört öntünk, ami ugyan nagyon vonzza a csigákat, de beleragadnak, majd elpusztulnak tőle.

A szakember megjegyzi, a végeredmény így sem sokkal esztétikusabb, a maradványaikat ugyanúgy foglalkozni kell. Beszél arról is, többen próbálkoznak só vagy kávézacc szétszórásával a kertben, de ezek hatása egyáltalán nem bizonyított. Kémiai úton való gyérítésre a fahamu és a mészhidrát javasolt, ezek azonban csak száraz időben használhatók, mert az eső lemossa őket. Kifejezetten erre a célra alkalmas szer is vásárolható szakboltokban, ezek mindegyike metaldehidet tartalmaz. Eredics Andrástól megkérdeztük azt is, mérgező lehet-e a háziállatokra a csiga vagy annak nyála.

A szakember elmondta: nem tud ilyenről. Ezután Varjú Gábor szombathelyi állatorvoshoz fordultunk a kérdésben. Ő megerősítette, önmagában a csigák valóban nem veszélyesek a négylábú kedvencekre. A városi legendának azonban van igazságtartalma is. – A csigák a tüdőféreg köztigazdái lehetnek, ami a kutyákat és a macskákat egyaránt megfertőzheti. Az utóbbi időben több olyan esettel is találkoztunk, hogy az állatnak krónikus köhögése volt, és nem reagált a szokott szerekre – mondta el érdeklődésünkre a szakember. Kifejtette: ezen esetekben a bélsár vagy a hörgő endoszkópos vizsgálata során derült ki, az állatot megtámadta a tüdőféreg.

Varjú Gábor felhívta a figyelmet arra is: a metaldehid az állatokra nagyon veszélyes, súlyos idegrendszeri tüneteket, izomgörcsöt okoz. Ilyen problémával is többször keresték fel rendelőjét mostanság. – Szerencsés esetben tüneti kezeléssel megmenthetők a kutyák, cicák, de súlyos esetben az életükbe is kerülhet – fogalmazott az állatorvos, aki mindenkit óva int a csigaölő használatától.

Kiemelt képen: Kiirtásuk se nem egyszerű, se nem veszélytelen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában