uniós érték lett

2021.08.04. 07:00

Íze telt, selymes, és fűszeres – Ilyen a hamisítatlan, immár EU-s oltalom alatt álló őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság jóváhagyta az őrségi tökmagolaj és a tuzséri alma elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába, ezzel 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermékek földrajzi árujelzőinek száma – közölte hétfőn az uniós bizottság.

Tersztyánszky Krisztina

A meghatározás szerint az őrségi tökmagolaj finomítatlan növényi olaj, amelyet a kifejezetten olajsajtolás céljára termesztett tök pirított magjaiból préselnek. Tiszta, kizárólag tökmagból sajtolt tökmagolaj, minden egyéb anyagtól mentes. Karakteres, idegen illattól, íztől mentes, viszkózus folyadék. Íze telt, selymes, fűszeres, dióra emlékeztető. Színe sötétzöld. Az őrségi tökmagolaj 2014-ben nyerte el a magyar Hagyományok-ízek-régiók (HÍR) védjegy használati jogát, a 2019-es nemzetközi tökmagolaj-kiállításon ezüstérmet nyert.

Elmentünk az Őrségbe, hogy a nagy hagyományokkal bíró termelők véleményét kérjük ki a döntésről. A szalafői Balogh családi gazdaság feje, Balogh János nem értesült még az egy nappal korábbi döntésről. Elmondta, számára nagyon fontos, hogy a vásárló lássa a gyártás folyamatát, ami jelen esetben a hideg sajtolás. Négyféle tökmagolajat készít: az egyik a klasszikus őrségi tökmagolaj, ami másodpréseléssel készül, a pogácsára ráöntött napraforgóolajjal, a salátaolaj pedig ugyanúgy, a hideg sajtolásnál fennmaradó granulátum felhasználásával. Készül ezenkívül első préselésű, melegen sajtolt és hidegen sajtolt tökmagolaj, egyedül az utóbbi rendelkezik a tökmagolaj gyógyító, betegségmegelőző hatásainak teljes spektrumával.

Valamennyi termékféleségen az Őrségi tökmagolaj név szerepel, feltüntetve az öszszetételt és a készítési módot. Balogh János szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az uniós védjegy védelmet tud nyújtani a piacokon megjelenő, silányabb minőségű olajokkal szemben. Ő például az Őrségi Nemzeti Park védjegyét nem fogadta el, mert az Őrségben termett alapanyagot nem tudta garantálni. Az olajtök igényes növény, a rossz minőségű talaj és a fokozott vadkár miatt senki sem tud az Őrségben nagyobb mennyiséget termelni belőle.

Felsőjánosfán Györke Szilárd családi hagyományt követve, „szerelemből” termeli a héj nélküli olajtököt, amiből bérsajtolással, kizárólag meleg eljárással állítja elő a termékét, és a felesleget háztól eladja. Úgy érzi, ő túl kicsi ahhoz, hogy védjegyet használjon, az uniós védelemmel azonban tisztában van. Eszerint az őrségi tökmagolajnak – ezt már az MVH-rendelet is így szabályozta korábban – kizárólag a százéves hagyományos technológiával, darálással, vizes-sós dagasztással, pirítással, sajtolással és ülepítéssel nyert, az Őrség megadott településeinek valamelyikén készült olajat lehet nevezni. Az alapanyag beszerzési forrása Magyarország bármely része lehet.

– Boldoggá tesz, hogy Európában megismerik Magyarország egyik ékszerdobozát, az Őrséget, és elismerik az őseink által kifejlesztett tökmagolaj-előállítási technológiát – mondta. – Ez növeli ennek a „gasztronómiai élménynek” a presztízsét, ami az őrségi ember étrendjébe szervesen beépült. Jelenleg 25 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 10 magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/unios-oltalmat-kapott-az-orsegi-tokmagolaj-es-a-tuzseri-alma-5168495/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában