Frissen Vasból

2021.08.07. 07:00

Kanócot izzíts! Serpenyőt nyiss! Isten nevében adj tüzet! – Elkezdődtek a Kőszegi Ostromnapok

Tegnap, stílusosan 15.32 perckor, a Hősök Tornyából eldördülő puskalövések nyitották meg a 14. Kőszegi Ostromnapok hétvégi programsorozatát. A korhű hangulatról tucatnyi hagyományőrző csapat gondoskodik.

Gyöngyössy Péter

A gyanútlan vásározók alaposan összerezzentek, amikor tegnap 15.32 perckor nagyot dördült az ég. A Hősök Tornyán fészkelő molnárfecskék fejvesztve menekültek, és hozzájuk hasonlóan több járókelő is azt gondolhatta, hogy az ég morajlik, mert alig hallgattak el a toronyból leadott puskalövések, máris leszakadt az ég, hogy egy gyors záporral frissítse fel az Ostromnapok megnyitójára érkezett látogatókat. A figyelmesebbek persze hallhatták is a már jól ismert ve zény szavakat: „Puskát a pofádhoz! Kanócot izzíts! Serpenyőt nyiss! Isten nevében adj tüzet!”

A Hősök Tornyában Móricz Imre a Kőszegi Ostromegyesület vezetőségi tagja mint kőszegi darabont mutatja meg a 16. századi elöltöltős kanócos puska korhű másolatát. Éppen kihűlt a lövés után. A másik lövész Tóth Róbert, a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium korhű csobánci végvári öltözetében feszít, fején fekete posztósüveg, testét a hosszú szárú csizmáig érő piros színű dolmány borítja, oldalán szablya. Meg is mutatja egy érdeklődő kisfiúnak.

Kiemelt képen: Móricz Imre, Básthy Béla polgármester és Csiki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában