Az értéktárpályázaton is nyert a település

2021.08.18. 07:00

Kultúrház, ravatalozó újult meg Kemestaródfán

A kemesmáli településrész temetőjének felújított ravatalozóját és a komfortosabbá lett kultúrházat is a szombati falunapon avatták.

Tóth Kata

20210816 Kovács Tibor képviselő, Kozó József, a csákánydoroszlói iskola igazgatója, egykor kemestaródfai lakos, Takó Gábor polgármester, Sass Imre képviselő, vágta át a szalagotRavatalozó és művelődésiház átadó, Kemestaródfa, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Kiss György plébános először a kemesmáli temető egy ideje már használatban lévő ravatalozóját szentelte fel, majd a kultúrháznál folytatódott az ünnepség. Avatóbeszédében Takó Gábor polgármester a múltról, a jelenről és a jövőről is beszélt. Kettő, a Magyar falu programban elnyert pályázaton újulhattak meg az épületek: a ravatalozó 10,1 millió forintból, a művelődési házra 23 millió forintot költhettek. Az utóbbi teljes külső szigetelést és egy részen új tetőt kapott, belső festésen esett át, felcsiszolták a padlóját, nyílászárókat cseréltek az épületen.

Közel 100 négyzetméteren lerakott térkő burkolatról is beszámolt a polgármester. Mint mondta, a nyár folyamán volt lehetőségük a művelődési ház környékét rendbe tenni, csinosítani: a homlokzaton látható két címer -a magyar és a falu címere – a falunapra készült el. A központba egy virágtartó került: egyik részén a Kemestaródfa felirattal, amit este kivilágítanak. Most lett kész az önkéntes tűzoltó egyesület csapatzászlaja is 500 ezer forint értékben – azt majd jövőre avatják az ÖTE 125 éves évfordulóján, addig is közszemlére teszik. A faluházban látható régi fotókból újat hívattak elő és új keretbe öntötték azokat.

A hangosítóberendezés friss beszerzés: egy 2019-es pályázaton nyerték az árát, ám tavaly nem tudták volna használni a járványhelyzetben. Az idén vásárolták meg 380 ezer forintból. Ami a jövőt illeti: 4 millió forintot nyert a falu értéktár-pályázaton: az összegből a határnyitás 30. évfordulója alkalmából „30 éve szabadon” emlékmű készül a Vadászház alá. Hárommilliót nyertek Magyar falu pályázaton sporteszközök beszerzésére: kültéri teqball és pingpong asztalt, valamint kosárpalánkot állítanak fel. Ugyancsak az ősszel önerőből – 4,5 millió forintból – megújul a tűzoltószertár. A művelődési ház felszentelése után kulturális műsor kezdődött: a vasszécsenyi plébánia színjátszó társulata Mindszenty József Az édesanya című darabját adta elő. Utána a gyerekeket játékokkal, a felnőtteket koncertekkel várták.

Kiemelt képünkön: Kovács Tibor, Takó Gábor, Kozó József, a csákánydoroszlói iskola igazgatója, egykor kemestaródfai lakos és Sass Imre képviselő vágta át a szalagot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában