Frissen Vasból

2021.08.30. 07:00

Lelkiekben erősítene – Beiktatták az új parókus lelkészt, Menyes Gyulát – fotók

Kétszeres ünnep lett augusztus utolsó szombatja a szombathelyi evangélikus gyülekezetben: beiktatták az egyházközség új parókus lelkészét, és megünnepelték a templomépítés 125. évfordulóját.

Bakos Ágnes

Fotó: Szendi Péter

– Épületekben már erősek vagyunk itt Szombathelyen, célom az, hogy az előttünk lévő időkben lelkiekben is erősek legyünk – fogalmazta meg Menyes Gyula, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség szombaton beiktatott parókus lelkésze. Már tavaly megkezdte szolgálatát a szombathelyi gyülekezetben, de a vírushelyzet miatt el kellett halasztani az ünnepélyes beiktatást – ezt tartották meg augusztus utolsó szombatján.

Tavaly augusztus 31-én, 24 év szolgálat után mondott le szombathelyi lelkészi állásáról Gregersen-­Labossa György, őt váltja Menyes Gyula. – A szolgálatom addig tart, ameddig nem kell a lelkiismeretemmel ellentétes dolgokat mondanom vagy cselekednem – mondta még a parókus lelkész, akit ünnepélyesen Rostáné Piri Magda, a Vasi Evangélikus Egyházmegye esperese kért a szolgálatra. Menyes Gyula emlékeztetett: tulajdonképpen hazatértek Vas megyébe, hiszen Uraiújfaluban kezdte szolgálatát 29 évvel ezelőtt feleségével, Menyesné Uram Zsuzsannával, hat éven át Ostffyasszonyfa és Csönge is hozzájuk tartozott.

A lelkészbeiktatás és a templomépítés 125. évfordulója alkalmából méltatta az evangélikus gyülekezet és a városvezetés munkáját is Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház felügyelője. Hosszú próbaidőnek nevezte a lelkészbeiktatásig eltelt egy évet Mórocz Zsolt, a Vasi Evangélikus Egyházmegye felügyelője, aki szerint kiemelt figyelmet kap a szombathelyi gyülekezet, országosan is követendő példa az itt végzett tevékenység. Sok-sok közös munkát és évet kívánt az evangélikus gyülekezet munka­ágai nevében Sátory Károly, a Reményik-­iskola igazgatója.

– Óriási öröm, hogy hosszú idő óta testvéri, őszinte, egymást segítő kapcsolat van a katolikus egyház és az evangélikusok, de a többi testvéregyház között is – ezekkel a szavakkal is köszöntötte Menyes Gyulát dr. Székely János, a szombathelyi katolikus egyházmegye püspöke. – Az evangélikus közösség munkája nélkül nem lenne ugyanaz Szombathely – mondta dr. Nemény András, Szombathely polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában