előadás

2021.08.03. 07:00

A Szinesztéziát viszik színre ma este a Kőszegi Várszínházban

A várszínház színre viszi a nyarat. Ma este Gergye Krisztián, a kortárs tánc emblematikus, fontos figurája tér vissza szülővárosába: a Szinesztézia című előadás képzőművészeti alkotásokat „visz táncba”.

VN

Fotó: Deim Balázs

A Szinesztézia – Műalkotások vonzásában című különleges összművészeti előadást Gergye Krisztián Társulata hozta létre. A performanszetűdök füzéréből álló új produkció a képzőművészet és a tánc párhuzamaira fókuszál. Nagy Csilla és Gergye Krisztián táncművészek a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum legendás gyűjteményének – és a Kőszegi Várszínházhoz kötődő két művész: Oroszy Csaba és Trifusz Péter – egy-egy gondosan kiválasztott műalkotására adnak táncreflexiókat. Az előadást ma 20 órától Kígyós Fruzsina kurátor, művészettörténész tárlatismertetése vezeti föl a vár lovagtermében; azt sem érdemes kihagyni. A Szinesztézia-bemutató 21 órakor kezdődik.

Az előadás a Szentendrei Teátrum, a Kőszegi Várszínház és a Gergye Krisztián Társulata koprodukciójában készült. Zongorán közreműködik: Zombola Péter. Soundscape: Gryllus Ábris, vetítés: Diena László, jelmez: Béres Móni, fény: Szabon Bala, asszisztens: Fazekas Anna. Koncepció, rendezés: Gergye Krisztián. A bemutató 90 perces, két részben. Gergye Krisztián az elmúlt években kinevelte a saját kőszegi közönségét, rajongótáborát; de sosem késő „újoncként” belevágni. Nem kell hozzá más, csak egy kis kíváncsiság.

Gergye Krisztián és a képzőművészet kapcsolata régen kezdődött és pont olyan sokrétű, mint Gergye Krisztián világa. Készült már előadás Kokoschka babája címmel (ott a zenén és a képzőművészeten kívül az irodalom is közbeszólt; de hát a színház összművészet), és volt Gergye-el őadás, amelyben Gergye-képek szerepeltek. És ma jön a Szinesztézia.

Kiemelt képen: Szinesztézia 90 percben, két részben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában