több ingatlan sérült

2021.08.24. 17:30

Máig csorog a kormos lé a kiégett szombathelyi lakásból – A helyszínen is érdeklődtünk

Egy héttel ezelőtt, vasárnap hajnalban a 11-es Huszár úton egy társasház negyedik emeleti lakásában tűz keletkezett. Személyi sérülés nem történt, de a híradások szerint tizenegy macska égett bent a lakásban, amely lakhatatlanná vált. Még mindig látszanak a tűzvész nyomai, csorog a kormos lé a kiégett ingatlanból.

Gyöngyössy Péter

Füstös barlangként tátong a 11-es Huszár úton a négyemeletes társasház legfelső szintjének lakása. A lépcsőház aljában kétféle terjedelmes tűzvédelmi szabályzat is ki van függesztve. A lépcsőn is látszanak még a kormos lábnyomok. A folyosó mennyezete is szürke, több ablak ki van törve, vezetékek lógnak a falból, több helyen még süket a csengő. A szomszéd lakás bár lakható maradt, erősen károsodott, ki kell cserélni az ablakokat. A lakókat lelkileg erősen megviselte az eset, ottjártunkkor a legtöbben elzárkóznak attól, hogy nyilatkozzanak.

Egy szinttel lejjebb végre egy középkorú asszony szóba áll velünk, bár a nevét és az arcát nem vállalja. Éppen nokedlifőzés mellől ugrasztottuk ki. A tűzeset idején otthon tartózkodott.

– Borzasztó volt – idézi fel a történteket. – Furcsa, erős pattogó hangot hallottam, de nem tudtam mire vélni. Azt hittem, hogy valaki dobál ki valamit az ablakon. Mióta ők itt laktak, általánosak voltak az ilyenfajta zajok. Sokat veszekedtek, csapkodták az ajtót. Mindig volt valami probléma. Kukáztak, rengeteg lomot összegyűjtöttek, állítólag a szemét megtöltötte a lakást és az erkélyt. Akkor éjjel egyszer csak szól a lányom: te anya, mi van itt?! A szemben lévő lépcsőház ablakán tükröződtek a lángok. Aztán már kopogott is a szomszédom. Lementünk. Hamarosan jöttek a tűzoltók, rendőrök. Volt ott bent egy csomó kiscica is, nemrég születtek. A háziak állítólag a Balatonon voltak és akkor értek haza, a kutyát még ki tudták menekíteni. A kiégett lakás alatt most is hiába takarítanak, mert a mocsok, a kormos lé azóta is csorog le hozzájuk – mondja el.

Egy idős úr kerekezik el a ház előtt, megszólítjuk. Demjén József a szomszéd épületben lakik, az erkélyről nézték az eseményeket. Véleménye szerint nagy szerencse, hogy a tető nem gyulladt meg.

Fiatal pár lép ki a lépcsőház ajtaján. Máté és Bogi három hónapja élnek ott. A kiégett lakás lakóit nem ismerték, de köszönő viszonyban voltak velük. Nekik nem okoztak problémát. A történtekkel kapcsolatosan sokféle szóbeszéd terjedt el a környéken. Így az is kérdés, hogy mikor teszik rendbe a kiégett ingatlant.

Még tart a tűzvizsgálati eljárás

A tűzesettel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget és a tűzoltóságot. Arra kerestük a választ, hogy a tűz keletkezési körülményeiről lehet-e konkrét információkat tudni. Seffer Lilla címzetes rendőr őrnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy az esettel kapcsolatban rendőrségi eljárás nem indult. Egyed László tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében azt nyilatkozta, hogy a tűzesettel kapcsolatban tűzvizsgálati eljárás zajlik, amelyről nem adnak ki információt. Megkerestük a társasház közös képviseleti feladatait ellátó szombathelyi céget is, de sem a károsodott lakásról, sem a lakókról nem kívántak nyilatkozni

Előzmény:

https://www.vaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/tizenegy-macska-pusztult-el-a-szombathelyi-lakastuzben-fotok-5202518/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában