Frissen Vasból

2021.08.14. 07:01

Megkezdődött a 40. Nemzetközi Folklórfesztivál Sárváron – fotók

Az Erin Sztepptáncosok műsorával megkezdődött pénteken az augusztus 17-éig tartó Nemzetközi Folklórnapok, amelynek idei sajátossága, hogy hazai csoportok adnak betekintést egy-egy ország kultúrájába.

Merklin Tímea

Fotó: Benkő Sándor

Az idén 40. alkalommal megrendezett, jubiláló folklórnapok programja öt napon át öt nemzetiség táncait, zenéit, viseletét, szokásait mutatja be. A színes, izgalmas programkavalkádban egyebek közt lesz sramlizene és tánc a Bajor Bőrnadrágos Bandával, spanyol és latin est, színpadra állnak a balkáni térség zenéi és táncai, magyar népzene és néptánc, fellép a 100 tagú cigányzenekar, és bemutatkoznak a Gönci Betyárok is.

Takács Zoltán Bálint, a művelődési központ igazgatója a fesztiválról szóló történeti kiállítást ajánlja a nagyközönség figyelmébe, amelyhez a sok-sok régi fotót, plakátot összegyűjtöttek. A fesztiválok történetében fordulópont volt az 1985-ben megrendezett folklór­napok, mert a máig meghatározó elemek ekkor jelentek meg teljességükben először. Nemzetközi együttesek jöttek a városba. A bajor, osztrák és belga együttesek mellett Olaszországból, Törökországból és Finnország­ból érkeztek Sárvárra.

1987-ben először szerepelt a Nemzetközi Folklórnapok megnevezés a programban. A várban ­ekkor mutatkozott be bolíviai és görög zenekar és tánccsoport. A bajor együttes már visszajáró vendégként lépett fel, és jöttek néptáncosok Felvidékről is. A modern kori várossá avatás 20. évfordulóján, 1988-ban a folklórnapok az ünnep részét képezték. Először léptek fel kínai és angliai tánc­csoportok.

A külföldi kapcsolatok építéséről Kondora István polgármestert kérdeztük, aki a kezdetektől fogva testközelből kíséri a fesztivál életét.

– Először táncosként, majd fesztiváligazgatóként, később városvezetőként voltam benne a szervezésben és kapcsolatépítésben, húsz évig „nyakig”, később kissé eltávolodva, de a szakmai ismereteimmel mindvégig támogatva a rendezvényt – mondta Kondora István. – A külföldi ismerőseink, barátaink közül többen letelepedtek: egy francia Sárvár környékére, egy holland itt lakik a városban, egy német barátunk kétlaki, vettek házat belga táncosok, rendszeresen idejárnak Ang­liából, Baszkföldről. A koronavírus-járvány miatt a külföldi kapcsolatok meg­gyengültek, de remélhetőleg a pandémia után visszarendezhetők.

Kiemelt képünkön: Kondora István polgármester, Michael Nudel, Simone Nudel és Takács Zoltán Bálint a fesztivál történeti kiállításában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában