Napraforgó

2021.08.19. 07:00

Megkóstoltuk az ország tortáját – fotók

Az idén a Napraforgó lett Magyarország tortája. Az ünnepen már kóstolhatjuk.

Budai Dávid

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Fodor Sándor fővárosi cukrász alkotásáról Mészáros Gábort, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagját kérdeztük, aki idén ugyan nem vett részt a zsűrizésben, de miután szombathelyi cukrászdájában háromszáz Napraforgót már megsütöttek a 20-ai hétvégére, van véleménye a tortáról. Először is az, hogy nagyon finom, jól harmonizálnak benne az édes és savanykás ízek, tex­túrájában megtalálható a manapság szinte kötelező puha, krémes, ropogós hármas, általában véve pedig egy francia stílusú desszert. Legalább ilyen fontos, hogy fizikailag és árát tekintve is elérhető alapanyagból készüljön, hogy az összes cukrászdában előállítható legyen. Az ipartestület előre fel is veszi a kapcsolatot a beszállítókkal, hogy például jelen esetben legyen elég elérhető vilmoskörte a piacon.

A Napraforgó receptje csak később lesz nyilvános, persze, az ország tortájára még egy cukrásznak is legalább öt-hat órát kell szánni, de megéri a fáradságot, megkóstoltuk. Igazán megédesíthetjük vele az ünnepet: több cukrászdában kínálják.

Kiemelt képünkön: Kívül-belül harmonikus a Napraforgó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában