előadás

2021.08.23. 11:00

Megnéztük: király lett a királydráma Szentgotthárdon – fotók

Bemutatták a szombathelyi és soproni színház közös produkcióját, az Ígéret földjét.

Budai Dávid

Az önkormányzat refektóriumában, az egykori ciszterci szerzetesek étkezőjében szombaton este mutatták be Kovács Dániel Gábor történelmi királydrámáját. A rendező Kelemen Zoltán, aki narrátora is az előadásnak, minden jelenet előtt az ő hangja helyezi képbe a nézőt. Felolvasószínházi előadáson vagyunk, mindenki példánnyal a kezében játszik, ez azonban nem zavaró, sőt izgalmas, különösen azért, mert az előadás nem akarja elleplezni a műfajt, inkább néha finoman rá is erősít.

Arról nem beszélve, hogy a színészek azért nagyon is játszanak, csak néha éppen a vaskos szövegkönyv miatt nehezített pályán, magas sarkúban egy tálcányi teáskészlettel lépcsőn lejönni eleve nem egyszerű feladat, főleg, ha közben lapozni is kell. Minden stilizált, a díszlet csak egy asztal néhány székkel, jelmeze csak a királynak van néha, és a kellékesnek sem volt túl sok dolga, viszont amikor egy levélre vagy cigarettatárcára van szükség, egyszerűen belép a színre, és átadja azt a színésznek. Névtáblájáról mindenki leolvashatja, ő a kellékes; ugyanígy névtábla igazít útba a többi színre lépő esetében. Ez önmagában vicces, de a darab nincs híján a finom humornak amúgy sem.

Az előadás az utolsó magyar király, IV. Károly két visszatérési kísérletét dolgozza fel. Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, a király számára Magyarország valóban az ígéret földje maradt, csak nem úgy, ahogyan képzelte. Az előadás a Weöres Sándor Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában valósult meg. A nézők a két színház színészeivel legközelebb szeptember 11-én, Szombathelyen, a Püspöki Palotában találkozhatnak. IV. Károly száz éve a valóságban is itt találkozott a királypártiak vezetőivel.

Kiemelt képen: Az ígéret földje felolvasószínházi premierjét a szentgotthárdi refektóriumban tartották

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában