Programtipp

2021.08.13. 07:00

Mutatjuk, milyen programok várják Vas megyében a következő napokban

VN

KONCERT

Szombathely. Végállomás Klub kert: augusztus 13-án (péntek) 19 órától a Mokka Tribute prezentálásában hallgathatják a legnagyobb hazai és külföldi rockslágereket. Augusztus 14-én (szombat) 19 órától a Save Ass és a River Runners szórakoztatja a rockrajongókat.

Bohém (Thököly Imre u. 14.): augusztus 13-án (péntek) 19 órától a Four Corners zenekar ad koncertet. Augusztus 14-én (szombat) 19 órától egy fergeteges ska zenéket felvonultató mulatságot prezentál a főként szombathelyi és soproni zenészekből álló Kugler és a zalaegerszegi Pocket Fox.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Városháza terasz: augusztus 13-án (péntek) 19.30-kor Nyitott Városháza – Teraszkoncert: Holdosi Attila és színészbarátai.

Víztorony közösségi tér: augusztus 13-án (péntek) 18 órakor Víztorony estek- Közösségi kulturális program, utazással, szépségápolással, verssel, zenével. Program: Hová utazzunk? A TravelGOO és Grünwald Zsolt utazási tippjei.

Savaria Múzeum: augusztus 15-én (vasárnap) 15–16 óráig Savaria capitoliuma – A hivatalos római kultuszok emlékei – tárlatvezetés.

Ferences kert – Történelmi Témapark: augusztus 15-én (vasárnap) 20 órakor Huszka Jenő: Lili bárónő -operett három felvonásban. A Savaria Szimfonikus Zenekar és a Kvártélyház Szabadtéri Színház – Zalaegerszeg előadása.

Víztorony közösségi tér: augusztus 18-án (szerda) 18 órakor Egy szobor reinkarnációja – a szombathelyi Szent István-szobor története címmel tart előadást tart Balogh Péter, a Rumi Rajki Műpártoló Kör elnöke.

Ferences kert – Történelmi Témapark: augusztus 19-én (csütörtök) 20 órakor Magyar könnyűzenei arcképcsarnok. Szimfonikus könnyűzene Pejtsik Péterrel és a Savaria Szimfonikus Zenekarral Balázs Fecó (Korál), Benkő László (Omega) és a LORD számaiból.

Belső Uránia Udvar: augusztus 19-21. (csütörtök–szombat) Művész udvar az Isis Galériában. Csütörtökön 10–13 óráig Capito nyári hangulatban. 14 óráig Bordács Andrea „Múzsák lázadása” könyvbemutató, dr. Fűzfa Balázs-irodalomtörténész közreműködésével. 15.30-kor Kiss Márton zongoraművész „klasszikus egyveleg”. 17 órakor Telihold – táncjáték. Előadja: Koczka Márta és Török Eszter. 18.15-kor Tarisznyások-megzenésített versek kicsiknek és nagyoknak.

Győrvár. Sportpálya: augusztus 13-15. péntek–vasárnap IV. Győrvári Sör és Csülök fesztivál. Pénteken 17 órakor fesztivál nyitás. 18 órakor Groovehouse. 19 órakor DJ Dominique. 21 órakor Majka & Curtis. 23 órakor Rio zenekar. Szombaton 10 órától Kulturális programok. Retró fesztivál: 17 órakor UFO update. 17.30-kor Kaczor Feri. 18.15-kor Zoltán Erika. 19 órakor Kozmix. 20 órakor Náksi Attila. 21 órakor Kasza Tibi (élő koncert). 23 órakor Fáraó zenekar. Vasárnap 18 órakor Csepregi Éva – Neoton Familía. 19.45-kor Korda György & Balázs Klári. 20.30-kor Rúzsa Magdi.

Pecöl. Sportpálya: augusztus 14-én (szombat) Falunak. 16 órától Keszey Antal, Horváth Balázs, Ódor Ferenc magyar nótákat énekel, harmonikán kísér: Marton János. 16.30-kor Rózsabors Műhely gyermekműsora. 17 órakor Dalcommandó együttes örökzöld slágereket énekel. 17.30-kor White Tiger Rock and Roll Club fellépése. 18 órakor Ünnepi köszöntőt mond: Mándli János polgármester. Újszülöttek köszöntése, posztumusz díszpolgári cím és Pecölért díjak átadása. 19 órakor Ünnepi köszöntőt mond: V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Marton Ferenc a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. 19.30-kor Sztárvendég: Peat Jr. & Fernando ft. Sheela. Az est házigazdája: 20.30–04.00 óráig Dj. Szúnyog. 16–19 óráig ugrálóvár és arcfestés várja a gyerekeket.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Állandó kiállítások: Változó kultúrák a változó tájban. Savaria – római város a Borostyánkő úton (Kr. u. 1-4. sz.). Kőtár (Lapidárium). Vas megye és Sabaria / Szombathely a népvándorlás- és középkorban. Vadászat – közel a természethez. A kiállítás látványos válogatása a Föld számos területéről származó vadászati emlékeknek: trófeáknak. Bemutatja a megélhetési és presztízsvadászat módszereit, eszközeit, az ember által végzett szelekció vadállományra gyakorolt hatását. A kiállítás 2022. márciusáig látogatható.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–csütörtök 9–16, péntek 9–14 óráig. A Látványtár előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Járdányi Paulovics István Romkert: A Romkert csak vezetéssel látogatható, az alábbi időpontokban: csütörtök–szombat: 10.30; 14.30; 16.00 órakor.

Smidt Múzeum: kedd–szombat 10–17 óráig. Állandó kiállítás: A Smidt Múzeumot 1968-ban alapította Dr. Smidt Lajos, nyugalmazott kórházigazgató, sebész főorvos, aki Szombathely városának és Vas megye közönségének ajándékozta értékes magángyűjteményét. Számos történelmi személyiséghez és művészhez kötődő emlék: bútorok, festmények, üvegek, porcelánok, ötvösművek, hangszerek, kéziratok, viselettörténeti anyag és óragyűjtemény várja a múzeumlátogatókat.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Pitykétől a bicskáig. Fémművesség a vasi hagyományos közösségek életében. A hagyományos fémművesség emlékeiből ad ízelítőt a kiállítás, az egykori Vas megyei aranymosástól a vándorköszörűsök és drótosok munkáján át a vashámorok működéséig. A látogató számos fémből készült tárgyat is megismerhet: épületelemek, tűzi eszközök, sírjelek, edények, mezőgazdasági szerszámok és egyéb használati tárgyak érzékeltetik a fémmegmunkálás jelentőségét az egykori paraszti társadalomban. A kiállítás november 7-éig látogatható.

Szombathelyi Képtár: a VII. Nemzetközi textilművészeti triennálé. A kiállítást elismert hazai és nemzetközi művészek 219 műalkotásából állították össze. A kiállítandó műveket öt kategóriában a meghirdetett pályázat útján neves kortárs művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választotta ki. A már hagyománnyá vált – immár 50 éve zajló – nemzetközileg elismert rendezvény felvonultatja a magyar, valamint a nemzetközi textil- és öltözéktervező művészet legjobbjait, bemutatja a legújabb műveket, trendeket a Fal- és Tértextil, a Textildesign, a Miniatűrtextil, a Zászló és a Szalag kategóriákban. A 2021-es VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé témája a SODRÁS. A kiállítás augusztus 28-áig tekinthető meg, kedd–vasárnap: 10–17 óráig.

Iseum Savariense: kedd–vasárnap: 10–17 óráig. A templom egykori oszlopcsarnokai helyén kialakított, a 21. század igényeinek megfelelő tágas terekben látható az Isis savariai otthona című izgalmas kiállítás, amely az Iseumban talált leletek mellett az antik ember mindennapjait átszövő magán- és hivatalos vallásosság emlékeit interaktív formában tárja a látogatók elé.

Agora – Savaria Filmszínház: Festés receptre. Magosi Beáta akvarell kiállítása. A tárlat augusztus 15-éig várja az érdeklődőket.

Agora – Művelődési és Sportház, galéria: Levegőt! Fotóturné – fotókiállítás. A kiállítás bepillantást ad a zeneipar elmúlt évébe, ahol az élőzene hiánya miatt a közönséget levegőtlen tér, a zenészeket fullasztó légkör vett körül. Az alkotásokon olykor a valóság köszön vissza, máskor pedig a megélt gondolatok kreatív kivetülése – hit, dráma, düh, szeretet, hiány, színek, illatok – alkotják a művészi teljességet. A LEVEGŐT! fotós csapata: Kovács Annamária Laura, Borsa Eszter, Király Győző. A kiállítás megtekinthető augusztus 29-éig, az intézmény nyitvatartási idejében.

Kőszeg. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Jurisics-vár, Lovagterem: In memoriam címmel, kiállítás az egyesület elhunyt művészei emlékére. A tárlat megtekinthető szeptember 22-éig, naponta 10–17 óráig.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: Bálinth Zoltán, Erdély – Árkos. Vándor székely kiállítás, válogatás az árkosi néprajzi gyűjtemény anyagából. A tárlat augusztus 29-éig látogatható.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Baráth Hajnal Ferenczy Noémi-díjas textilművész kiállítása. A tárlat megtekinthető augusztus 31-éig, hétköznapokon 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítás, kastély főépület: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”; Cipőtörténeti Gyűjtemény. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10–18 óráig. A múzeum új kiállítási térrel is gazdagodott, egy különleges, interaktív elemekben bővelkedő Történelmi Fotóműhelyt is birtokba vehetnek a látogatók.

Batthyány kastély – Sala Terrena Galéria: Körmendi érték címmel kiállítás várja az érdeklődőket. A tárlat szeptember 30-áig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig látogatható.

Batthyány kastély főépület – Díszterem: Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban című új állandó kiállítás.

Vasvár. Helytörténeti Múzeum: Vasváron az 1920-as években kezdődött a régi tárgyak és dokumentumok gyűjtése. Az anyagot a községházán helyezték el, a II. világháború alatt azonban megsemmisült. A gyűjtést Németh Antal indította meg újra 1948-ban. Az ő magángyűjteményéből és a helyi régészeti leletekből 1951-ben járási múzeumot alapítottak. Állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–18 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában