egészség

2021.08.08. 07:00

Nem csak a vitaminok és ásványi anyagok miatt érdemes különösen sok zöldséget fogyasztani

Sokuknál a fehérjetartalom sem elhanyagolható. Különösen fontos ez azok számára, akik vegetáriánusok vagy vegánok, azaz nem fogyasztanak húst, állati eredetű élelmiszereket.

BB

Magyarországon termesztett zöldség- és gyümölcsféleségeket kínáló stand a Fővám téri Központi Vásárcsarnokban. Középen egy tábla jelzi az árukészlet hazai eredetét.

Forrás: MTVA

Fotó: Jászai Csaba

A temérdek tápanyag ellenére a zöldségek nem tartalmaznak annyi fehérjét, mint az állati eredetű források. Márpedig a fehérje elengedhetetlen a szervezet egészséges működése szempontjából. Egy egészséges nőnek napi 45, míg egy férfinak 52 gramm fehérjére lehet szüksége. Lássuk hát néhány zöldség fehérjetartalmát! Hogy legyen mivel összehasonlítani, kezdjük azzal, hogy 100 gramm csirkemell 22,5 gramm fehérjét tartalmaz.

Mérjük ehhez a zöldségeket! Messze a legtöbb fehérjét a szójabab tartalmazza, 36 grammot. A sorban a következő a mungóbab és a vesebab 24 grammal, aztán a fekete bab 21 grammal. A negyedik a listán a csicseriborsó 19 grammal. A lencse már csak 9 gramm fehérjét tartalmaz 100 grammonként, a zöldborsó és az aszalt paradicsom 5-5 grammot, a lucernacsíra 4-et, a friss spenót pedig 2,9 grammot.

Kiemelt képen: Zöldségekből nehezebb, de nem lehetetlen bevinni a szükséges mennyiségű fehérjét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában