Frissen Vasból

2021.08.13. 07:00

Nem tudja a jobb kéz, megoldja a bal – Ma van a balkezesek világnapja

Augusztus 13. a balkezesek nemzetközi világnapja, először 1976-ban tartották, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a balkezesek „elnyomottságára”. Ennek apropóján kérdeztünk meg két balkezest, ők mit tapasztaltak, mennyire könnyű a társadalmi kisebbséghez tartozni (a felnőtt lakosság nyolc-tizenöt százaléka balkezes) és így boldogulni a világban.

vaol.hu

Péter azt mesélte, hogy őt még az óvónője próbálta átszoktatni, amikor bal kezébe vette az ebédnél a kanalat. Mindig rászólt, rakja át a jobba, de egész egyszerűen azzal nem tudott biztosan enni, így egy kis harc után nem kellett többé a gyengébb kezével falatoznia. Ez azért is örömteli, mert az átszoktatás súlyos zavarokhoz vezethet, ilyen például a dadogás, olvasási, írási, számolási nehézségek, de akár magatartásbeli problémák, egyensúlyzavar, magabiztosság elvesztése és egyéb lelki problémák is kialakulhatnak.

Az iskolában már természetes volt, hogy a bal keze az ügyesebb, viszont ott is érték kellemetlenségek, a mindig maszatos keze (grafittól és a toll tintájától), az éppen leírt jegyzetek szinte azonnali elkenése, a padtársával összeütődő könyöke, aki jobbkezes volt, de ez nagyobb asztaltársaságnál is rendszeresen előfordul, ahogy az evőeszközök átrendezése is az étkezések előtt. Amikor azt kérdezem, mi az, amit pozitívumként tud említeni, a következőket mondja: „Nagyobb kézügyesség a kreatív dolgokban, bár ez lehet sztereotípia. Sokan nem gondolnak rá, de egy balkezes a legnagyobb segítség egy jobbkezesnek ott, ahol csak bal kézzel boldogulna, viszont azzal ügyetlen”.

Mariann is ugyanazokat a nehézségeket emeli ki, amiket Péter, de neki még az olló használata okozott sokszor bosszúságot, korábban nehéz volt balkezes ollóhoz hozzájutni, a jobbkezesekre tervezettel meg egész egyszerűen képtelen volt vágni, csak szabta a papírt. A konzervnyitók ellen valóságos forradalmat indítana, nem talált még olyat, amivel rendesen fel tudta volna nyitni az ananász- vagy a kukoricakonzerv fedelét, így inkább feltépőset vesz, ha talál a boltban. Előnyként azt említi, hogy évekig teniszezett és az ellenfeleinek mindig nehezebb volt alkalmazkodni balkezes játékához.

Mindketten úgy érzik, hogy az alapvetően jobbkezesekre optimalizált világban kihívás élni, főleg gyerekkorban volt számukra sok minden furcsa, de kellő ügyességgel és egy kis figyeléssel már nem okoz nekik különösebb problémát az, hogy a bal kezük a domináns.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában