Elviselhetetlen hő és füst

2021.08.31. 17:00

Nem volt esély: kiégett a padlástér Szombathelyen, a Kisfaludy utcában – A családfő a tetőn át menekült a tűzből

Teljesen kiégett egy ház legfelső szintje, a családfő próbálta eloltani a tüzet, de nem járt sikerrel, az életét az mentette meg, hogy ki tudott mászni a tetőre.

Budai Dávid

20210830 Kisfaludy Ferenc utcai tűz, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe !!! Csak előezetes engedéllyel használható !!!

Fotó: Cseh Gábor

Tűz ütött ki egy Kisfaludy utcai sorház padlásterében hétfőn hajnalban. A szülők szerencsére még ébren voltak, mikor megtörtént a baj, így a gyerekeket épségben kimenekítették, de ők maguk megsérültek, miközben próbálták megfékezni a lángokat. Mindezt az érintettektől tudjuk, ugyanis Pásti Brigitta és Böröck Roland beengedett minket lakhatatlanná vált otthonukba. A padlón még hoszszú órákkal az oltás után is több centiméteres víz áll, ezen gázolunk keresztül az átható füstszagban, hogy bejárjuk ugyanazt az utat, amit alig nyolc órával korábban Brigitta és Roland is megtett, eleinte hogy kiderítsék, mi történt, aztán pedig hogy megmentsék a házukat.

A gyerekek földszinti szobájukban békésen aludtak, a szülők ugyanezen a szinten dolgoztak számítógépeiken, amikor hajnali két óra körül egyszer csak elment az áram. Miután megpróbálták visszakapcsolni, ismét leoldott a biztosíték, ekkor már furcsa, puffogó hangokra is figyelmesek lettek, elindultak hát felkutatni a hang forrását.

Roland fejlámpával a fején a padlástér felé vette az irányt, észrevette, hogy a szemközti falnál lángnyelvek csapkodnak. Berohant a fürdőbe, és egy slaggal megkezdte az oltást. Erre azonban esélye sem volt, a füst és a meleg fél perc alatt halálos fenyegetéssé vált. Brigitta útját már a lépcsőfeljáró tetején elvágta a füst, mikor egy bútorban elesett, jobbnak látta visszafordulni és a gyerekekkel együtt kimenekült az udvarra, majd értesítette a tűzoltókat, hogy férjével mi történt, ekkor még nem tudhatta. Roland mindeközben az elviselhetetlenné váló hő és füst miatt kinyitotta az utcafronti ablakot, és azon át felmászott a tetőre, majd a tetőgerincen átmászva, a tetőn át lejutott a hátsó kertbe.

Életveszélyes mutatvány volt, de Roland az életéért küzdött, nem mérlegelt, tudta, ez az egyetlen lehetősége. Mikor aztán megjelent a tető másik oldalán, gyermekei hősként üdvözölték. A tűzoltók öt vízsugárral fékezték meg a lángokat, és a szomszéd épületből is kikísértek 16 lakót, de csak elővigyázatosságból, a tűz ide nem terjedt át. Ahogyan a másik szomszédos épületre sem, pedig az nagyobb veszélyben volt, mivel azon az oldalon keletkezett a tűz, ám az itteni szomszéd korábban tűzfalat épített, ami most megvédte.

Odalett a gyermekparadicsom, minden a tűz martalékává vált
Fotó: Cseh Gábor

Ekkor még fel sem tűnt nekik, hogy megsérültek, Rolandnak a keze és a füle égett meg, Brigitta enyhe füstmérgezést kapott, neki szüksége is volt hajnalban oxigénre, az orvosok bent is tartották volna, ám ő saját felelősségére – akárcsak férje – hazajött. Mert hiába vált otthonuk lakhatatlanná, tennivalóból akad bőven, szerencsére nincsenek egyedül a bajban, mindkettőjük telefonja egyfolytában cseng, barátok, ismerősök ajánlják fel segítségüket, az utcában is hatalmas az összefogás, van, aki a gyerekekre vigyáz, más a mosást vállalja.

A gyerekek nem sérültek meg, fizikailag legalábbis nem, de az átélt traumát bizonyára időbe telik majd feldolgozniuk. Dia ovis még, Bence iskolába megy, ma van az évnyitó, úgy pedig nehéz koncentrálni, hogy vasárnap estig a padlás még egy hatalmas játszótér volt hintával, bunkerekkel és minden létező játékkal, reggelre pedig mindez semmivé foszlott.

Roland az elmúlt két évben a padlást leburkolta, kifestette, valódi gyermekparadicsommá változtatva azt, és persze ez a helyiség nyelt el mindent, ami életük során felhalmozódott, de épp nem volt használatban, és ez már örökké így is marad, a tűzben ugyanis minden odaveszett, ami pedig nem égett el, elázott, vagy füsttel itatódott át. A tetőszerkezetet és valószínűleg a födémet is el kell majd bontani. A háznak volt biztosítása, nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Hogy miért csaptak fel a lángok, még vizsgálják, de a tulajdonosok szerint elektromos zárlat okozta a tüzet.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.vaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/kigyulladt-egy-lakohaz-szombathelyen-harom-embert-szallitottak-korhazba-fotok-5244497/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában